Népesedési Világnap Fehérváron

2019.07.09. 12:11
KÖZLEMÉNY - 2019. július 9. (kedd) 
 
 
 
 
Egész napos rendezvénysorozattal készül a Népesedési Világnapra a Magyar Városkutató Intézet, a Prosperis Alba Kutatóközpont, a Kodolányi János Egyetem, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont és a Székesfehérvári Család és KarrierPont a megyeszékhelyen.
 
Percenként 225 ember születik és 127 ember hal meg a Földön. A világ ma évente több mint 80 millió emberrel gyarapodik és öt éven belül eléri a 8 milliárdot. Vajon még mennyi embert képes eltartani a Föld? Hogyan néz majd ki Európa népessége a jövőben? Milyen kihívásokat jelent Székesfehérvárnak az öregedő társadalom? Hogyan alakul át a ma ismert világ képe már néhány évtizeden belül? Mit tanulhatunk a demográfai átmenetekből? Van-e kapcsolat a szegénység és a népességrobbanás között? Miközben nő a világ népessége, miért csökken Magyarországé?
 
Ezekre a kérdésekre keresik a választ a szakemberek 2019. július 11-én, csütörtökön a Népesedési Világnapon a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban.
 
A rendezvénysorozat szakmai konferenciával kezdődik 10 órakor A demográfiai átmenet sodrában címmel. Molnár Tamás, Székesfehérvár Megyei Jogú Város ifjúsági és civil ügyekért felelős tanácsnokának köszöntője után előadások következnek a demográfiai átmenetről, a magyar népességről, a generációs átmenetről Székesfehérváron, a túlnépesedésről, a népességrobbanásról és a jövendő gyermekek jogairól. A rendezvényt pódiumbeszélgetés zárja, amely a fenntartható városról, a fenntartható közösségről szól majd.
 
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a https://www.surveymonkey.com/r/nepesedesivilagnap címen lehet.
 
A napi program Fenntartható Fehérvár címmel módszerbörzével és vitafórummal folytatódik 15 órától. Az érdeklődők megismerhetik a város jógyakorlatait és civil szerveződéseit a környezetvédelem és a fenntarthatóság területén. Előadást tart majd a 2019-es év Anyavállalata cím nyertese, a Jancsárkert Piac megálmodója, valamint a Ki?-Mi-Tud alapítója is.
 
A rendezvények sora Női kerekasztallal folytatódik 17 órakor, ahol a családbarát város-családbarát ország kerül a középpontba. Az érdeklődők a Családvédelmi Akcióterv 2019-ről tudhatnak meg hasznos információkat.
 
16 órától családi napra és civil korzóra várják a kicsiket és nagyokat a Titkok Háza előtti téren. Lesz népi játszóház, kézműves foglalkozások gyerekeknek, arcfestés, Fejér termékek, kézműves vásár. 18 órakor kiállításmegnyitóra kerül sor a Nagycsaládosok Egyesületének közreműködésével. A program és a nap 19 órakor zárul egy Flashmobbal a Püspök Palota előtti téren.
 
 
 
A programokra minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 
 
 
Az eseményhez tartozó programok plakátja letölthető a Galériából.
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
25
27
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.