A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 14-én, szerdán

2019.08.13. 08:16
KÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 13. (kedd)
 
 
 
 
 
Augusztus 14-én, szerdán az ünnepkör egyik legjelentősebb egyházi eseménye zajlik: a fogadalmi szentmise előtt körmenetben viszik a Magyar Szent Család relikviáit a Szent Imre-templomba. A Nyitott Városháza program keretében a betérők megnézhetik a történelmi épület termeit, illetve a koronázási ékszerek hiteles másolatát is, amire a jövő hét végéig lesz lehetőség. A nemzetközi néptáncfesztivál színes forgataga délelőttől kínál remek szórakozást a Belvárosban és a Táncházban, este a szlovák és a brazil csoport lép színpadra, a folkesten pedig a Besh o droM is zenél.


A Szent István királyhoz kapcsolódó ünnepkör kiemelkedő egyházi eseménye az országfelajánlás napjához fűződő hagyományos fogadalmi ünnep. 17 órakor a Püspöki Palotából körmenetben viszik a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit a Szent Imre-templomba, az ünnepi szentmise 18 órakor kezdődik. A megyés püspök felajánlja az országot Szűz Máriának, ahogy azt Szent István király tette 1038-ban a halála előtti napon, amikor trónörökös nélkül maradt az ország. A szentmise végén körmenetben kísérik vissza az ereklyéket a Püspöki Palotába.

A Nyitott Városháza programelem arra ad lehetőséget augusztus 24-ig mindennap, hogy az érdeklődők megnézhessék a Szent Korona, az Országalma és a koronázási kard hiteles másolatát, illetve a történelmi épület termeit. A város első számú házába 10-19 óra között lehet bemenni.

Szerdán még mindig élvezhetjük Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál forgatagát: a Mátyás király-emlékműnél 11 órától Szlovákia, Tajvan és Brazília királyi játékteres foglalkozásaira várják a családokat, délután a Táncházban pedig a királyi gyermekjátszóval folytatódnak a matinéprogramok, macedón, indonéz és török hagyományokkal; majd ezek a csoportok az emlékműnél térzenével csinálnak jó hangulatot az esti gála előtt. A Zichy-színpadon az Arami és az Arte senior mellett Szlovákia és Brazília mutatkozik be a közönségnek. A folkesten kanadai és kolumbiai táncokba folyhatunk be, és a Táncházban ott lesz a Besh o droM zenekar is.

A programokról részletesen a https://kiralyinapok.szekesfehervar.hu/ oldalon lehet tájékozódni. 
                              

Szöveg: Fraller Ildikó
 
 
 
 
 


 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
16
21
22
23
24
25
26
27
28
29
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.