A Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 15-i, csütörtöki eseményei

2019.08.14. 08:27
KÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 14. (szerda)
Gálával köszönnek el a táncosok Székesfehérvártól
 
 
 

Megemlékezés a Szent István gyalogezred katonáiról és a Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmise szerepel a Székesfehérvári Királyi Napok programjában augusztus 15-én, csütörtökön. Este parádés felvonulással és gálával zárul a nemzetközi néptáncfesztivál, illetve továbbra is láthatjuk a IV. Béla király életútját bemutató Mozgó történelmi képregényt a Belvárosban.


A Székesfehérvári Királyi Napok hetedik napján 9 órakor kezdődnek a programok. A Lánczos Kornél Reálgimnázium udvarán a Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezred doni harcokban elesett katonáiról emlékeznek meg ünnepélyes keretek között.

Hazánkban Nagyboldogasszony napja Szent István óta parancsolt ünnep. Bár a mennybevétel dogmáját XII. Pius pápa viszonylag későn,1950-ben hirdette csak ki, az ünnep az egyház sok évszázados hitbeli meggyőződését tükrözi. Magyarországon ez a nap kiemelt ünnep, 1948-ig munkaszüneti nap volt.  Augusztus 15-én, csütörtökön 18 órakor Nagyboldogasszony ünnepén Spányi Antal megyés püspök tart misét a Szent Imre-templomban. 

Ezen a napon zárul a XXIV. Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál. A résztvevő együttesek (Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan, Törökország és az Alba Regia Táncegyüttes) 18.30 órakor a Táncháztól indulva vonulnak végig a városon. A Mészöly Géza utca – Mátyás király körút – Alba Plaza – Városház tér – Fő utca útvonalon haladva érkeznek a Zichy-színpadhoz, ahol 20 órától látványos gálaműsorral búcsúznak városunktól. 

A Belvárosban sétálók 21 órától láthatják a Ciszterci templom és Szent István Király Múzeum Rendház épületének homlokzatán a Mozgó történelmi képregényt, amely idén IV. Béla életét és uralkodását mutatja be.

 

 

 

 

           

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
5
10
19
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.