Igaz, még benne vagyunk a nyárban – de szép piros, érett a som. A Herbarius programok következő túrája Lencsés Rita gyógynövényszakértő vezetésével Gántra hívja az érdeklődőket, ahol bőven terem az antioxidánsban gazdag erdei gyümölcsből, hogy aztán finom lekvár vagy szörp készüljön belőle.
A húsos som felhasználása régi időkre nyúlik vissza, a már puha bogyókat érdemes gyűjteni: akár frissen, akár aszalva fogyaszthatjuk, így erősíti az immunrendszert magas C-vitamin tartalmának köszönhetően. A benne található csersav jó gyulladáscsökkentő és összehúzó hatású, ezért jól alkalmazható például bélgyulladás, hasmenés esetén – lekvár vagy szörp formájában is segíthet, és megelőzésképpen is fogyaszthatjuk. Van, aki ecettel tartósítja, illetve főznek belőle pálinkát vagy likőrt.
A vasárnapi kirándulás még remek lehetőséget kínál a nyári gyógynövények gyűjtéséhez is, ezért a papírzacskókat és a vágóeszközt se felejtse otthon senki a bogyógyűjtéshez alkalmas edény vagy kosár mellett.
A találkozó augusztus 25-én, vasárnap 9.15 órakor lesz Gánt Bányatelepen a Bauxitbányászati Múzeummal szembeni parkolóban. A szervezők javasolják a Fehérvárról 8.35 órakor induló buszjáratot. A részvételi díj 1300 forint, jelentkezni a krizsany.anna@szikm.hu (70/338-6173), illetve a lencsesrita82@gmail.com (30/296-6480) elérhetőségeken lehet.
További információ a https://www.facebook.com/herbarius.programok oldalon olvasható a programról.
Szöveg: Fraller Ildikó