Bírósági ülnökök soron kívüli választása

2019.09.05. 09:55
KÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 5. (csütörtök)
Szeptember 16-ig jelentkezhetnek az érdeklődők. 
 
 
 
Székesfehérvár Közgyűlése a Székesfehérvári Törvényszékre 2 fő, a Székesfehérvári Járásbíróságra pedig 7 fő, a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban közreműködő ülnököt választhat. Szeptember 16-án 12 óráig várják a jelöléseket, az alkalmassági és egyéb feltételek részletes leírása, valamint a szükséges nyomtatványok a város honlapján megtalálhatóak.


Az általános feltételek között szerepel, hogy ülnöknek az a 30. életévét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll a közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. Ezen tényeket a jelöltnek hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolnia. Az ülnök a megbízatása ideje alatt nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet sem folytathat. Az ülnök nem lehet a bíróság elnökének, elnökhelyettesének, valamint kollégiumvezetőjének és helyettesének, csoportvezetőjének és helyettesének a polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 2. pontja szerinti hozzátartozója.

A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik. A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság nem pedagógus ülnökeit az egyesületek, a foglalkozásuk szerinti érdekképviseleti szervek, valamint a jogszabályban meghatározott munkakörben foglalkoztató vagy korábban foglalkozató szervezetek jelölik.

Szeptember 16-áig nyújthatók be a bírósági ülnöki jelölések és a jelölések elfogadását megerősítő nyomtatványok. Ezek letölthetőek a város honlapjáról, a www.szekesfehervar.hu oldalról az Információk/Bírósági ülnökválasztás 2019 címszó alatt. Ugyanitt megtalálható az ülnökválasztásról, az ülnökök jogairól, kötelezettségeiről szóló tájékoztató is.

Ezen túlmenően a nyomtatványok átvehetők a Polgármesteri Hivatal Közgyűlési Irodáján (Székesfehérvár, Városház tér 1.) A jelöléssel kapcsolatban felvilágosítás kérhető a 22/537-650-es telefonszámon.

A jelölések benyújtásának határideje: 2019. szeptember 16. napja 12.00 óra, helye a Polgármesteri Hivatal Közgyűlési Irodája.
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.