Szurguti vendégek Székesfehérváron

2019.10.10. 08:41
KÖZLEMÉNY - 2019. október 10. (csütörtök)
Rokon Népek Napja a Szent István Király Múzeumban
 
 
 
 
 
A hanti nép mindennapi életét, szokásait, népdalait ismerhetik meg mindazok, akik ellátogatnak október 15-én, kedden a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületébe a Rokon Népek Napja alkalmából. A Reguly 200 Emlékév sorozat keretében érkezik Székesfehérvárra Vera Kondratyeva énekes és Olga Kornyienko rendező, akik hanti nyelven mesélnek magukról, népükről, munkásságukról a 16.30 órakor kezdődő rendezvényen. 


Szurguti hanti vendégek érkeznek Székesfehérvárra a Rokon Népek Napja alkalmából. Szurgut az Oroszországi Föderációban fekvő, Szibéria egyik legrégibb, Hanti- és Manysiföld legnagyobb városa. A hanti (osztják) nyelv az uráli (ezen belül a finnugor) nyelvcsaládba tartozik, a manysival és a magyarral együtt alkotja a nyelvcsalád ugor ágát. A hantik nagy területen élnek kis csoportokban, egymástól távol.

A hanti nyelvet hallhatják, népszokásaikat megismerhetik, és mindennapi életükbe bepillanthatnak mindazok, akik részt vesznek a Szent István Király Múzeum Rokon Népek Napja rendezvényén. Október 15-én, kedden 16.30 órakor a múzeum Országzászló téri épületében Vera Kondratyeva hanti énekes előadásában hagyományos hanti népdalok és átdolgozásaik csendülnek fel. A művész előadását különböző hangszerekkel is gazdagítja.

Az est folyamán olyan dokumentumfilmeket tekinthetnek meg a látogatók, amelyeket a rendező, Olga Kornyienko (SzurgutFilm Studio) mostani magyarországi körútján mutat be először hazánkban. Az alkotások a szibériai hétköznapokról, a ma élő hanti emberek gyorsan változó világáról mesélnek. A hantikat, a hanti nyelvet anyanyelvükként beszélők számát tekintve, a súlyosan veszélyeztetett népek között tartják számon.

A művészek hanti nyelven mesélnek magukról, a népükről, a munkásságukról. A tolmács a hanti nyelv ismert kutatója, Csepregi Márta, az ELTE docense lesz.

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.