In memoriam Tőkés László

2019.11.06. 11:04
KÖZLEMÉNY - 2019. november 6. (szerda)
 
 
 
 
 
Életének 71. évében elhunyt Tőkés László, a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. egykori ügyvezető igazgatója. A Fűtőerőmű ágazati vezetőjeként, majd a rendszerváltást követően ügyvezető igazgatóként munkatársaival mindig Székesfehérvár fejlődéséért dolgozott. 


Tőkés László 1949-ben született Cegléden. Műszaki tanulmányait élvonalbeli intézményekben végezte: a Kandó Kálmán Műszeripari Technikum után a Budapesti Műszaki Egyetem Hőerőgépész szakán. Az 1973-ban végzett mérnök számos erőműves tapasztalatot gyűjtött, mielőtt Székesfehérváron végleg letelepedett: az Inotai Erőműben, a Péti Nitrogénművekben, majd az Erőmű Beruházó Vállalatnál (ERBE) erőmű tervezésben vett részt.

1983-tól kezdett Székesfehérváron az erőmű ágazati vezetőjeként, majd a rendszerváltást követően a Fűtőerőmű Kft. ügyvezető igazgatójaként folytatta, 2008-as nyugalmazásáig. Munkájában precíz, strukturált és hosszú távú gondolkodó volt. Elkötelezett volt a környezetbarát, modern fehérvári erőmű kialakításában. A kilencvenes években átvezette az erőművet a szovjetről a skandináv technológiájú működésre. Törekvéseivel mindig Székesfehérvárt és az itt élők érdekeit szolgálta – ha kellett, a döntéshozók  ellenében is. A humánus és családbarát munkahelyben látta a megoldást, és eltökélt volt abban is, hogy az erőmű a városé legyen. Számos előremutató koncepciója volt egy még jobb Székesfehérvárért – egy részük megvalósult, mások még várnak a megvalósulásra.

Tudására az aktív pályafutását követően is számítottak. Nyugdíjas éveiben tanácsadóként, igazságügyi szakértőként számos esetben kérték tanácsát.

Szakmai hivatása mellett a város közössége érdekében szabadidejében is sokat tevékenykedett. Részt vállalt a helyi katolikus egyházi életben: világi kisegítőként segítette a Vizivárosi Jézus Szíve templomot Kiss János kanonok, nagyprépost szolgálatában, valamint liturgiákat vezetett Seregélyes és környékén. Élete utolsó aktív szakaszában lelki közösségeket vezetett az öreghegyi egyházközségben, Tornyai Gábor atyával közreműködve. Az ökumené gondolatisága is közel állt hozzá. Jó barátság kötötte Bencze András evangélikus lelkészhez is.

Családjával töltött idejében szívesen utazott, kirándult. Két házasságából öt gyermeke és öt unokája született. Korán megözvegyült, 2001. óta pedig visszafordíthatatlan betegséggel folytatott küzdelmet. Tőkés László 70 éves korában hunyt el, november másodikán.

A végső búcsúztatásra 2019. november 13-án 14 órakor kerül sor a Béla úti köztemetőben. Előtte fél 1-kor gyászmisét mutat be Dózsa István atya a Jézus Szíve templomban.


 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.