A Szenátus megismerkedett a benyújtott költségvetéssel

2020.02.11. 17:08
KÖZLEMÉNY - 2020. február 11. (kedd)
Galéria 
 
 
 
Dr. Cser-Palkovics András polgármester bemutatta a Szenátus testületének a benyújtott költségvetést, amit pénteken tárgyal a Közgyűlés. A tagokkal részletekbe menően tárgyaltak a fejlesztéseknek azokról a szegmenseiről, kérdéseiről, amelyek az élhetőbb, színvonalas körülményeket kínáló várost szolgálják.  


A Városházán tartotta soros ülését kedden a Fehérvári Szenátus: dr. Cser-Palkovics András polgármester a testületnek a 2020. évi benyújtott költségvetést mutatta be, amit pénteken tárgyal a Közgyűlés.

A fórumon elhangzott, hogy a több hónapos előkészítés a várható helyi adóbevételekre, az állami finanszírozásra és a város előtt álló feladatokra, lehetőségekre figyelve zajlott: a 25,8 milliárd forint saját bevételből kiemelkedik a 20,1 milliárd forint iparűzési adó, az önkormányzat összbevétele 67, 4 milliárd forint. A polgármester kiemelte a fejlesztésre-működtetésre szánt összegek arányát: az utóbbira 31 milliárd forintot fordít az Önkormányzat, míg fejlesztésekre, felújításokra közel 33 milliárd forintot fordítanak.  Ismertette továbbá az intézményi struktúra fenntartásának, a béremelésnek és a közalkalmazotti kafetériának a büdzséjét. A költségvetés stabil önkormányzati, intézményi működést biztosít, és a város folytatja valamennyi kiemelt programját, illetve új oltástámogatási programot, valamint a CT és MR vizsgálatok támogatását is tervezik – összegezte a polgármester.

A jövőbeli befektetések kapcsán szóba kerültek többek között a közösségi közlekedés fejlesztésére vonatkozó kísérletek, a Malom és a Pelikán udvar körüli kulturális fejlesztések, egy állandó művészeti galéria létrehozása, napelempark vagy újabb térfigyelő kamerák telepítésének a kérdése is. Felmerültek olyan finanszírozási kérdések is, amelyek a térségi szolgáltatásokkal kapcsolatosan vetnek fel problémákat a város számára. Az iparűzési adóval kapcsolatban a polgármester hozzátette, hogy közel 50%-át a város 10 legnagyobb vállalata fizeti; az előző évek ütemezéséhez képest a növekedésben csökkenés várható a nagy cégek jelzései alapján, ha mégis növekedés tapasztalható, az a város számára plusz forrást jelent majd.

A városok versenyében fontos szempontot jelentenek az életkörülmények: a fiatalok az alapján fognak munkahelyet választani, hogy mit kínál az adott város –  ezért a polgármester azt szeretné, hogy Székesfehérvár 10 éven belül közel olyan körülményeket tudjon biztosítani, mint egy hasonló méretű osztrák város. Ehhez járulnak hozzá a város fejlesztései: mint a közlekedés, a kultúra, az oktatás, a sport, a szolgáltatások.


Az ülésen készült fotók letölthetőek a Galériából!
                                   

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.