A test és lélek kapcsolatáról a Csajos esten

2020.02.13. 09:45
KÖZLEMÉNY - 2020. február 13. (csütörtök) 
Március 4-én dr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos lesz a programsorozat előadója.
 
 
 
 
 
Hogy függ össze a pajzsmirigyzavar, a reflux vagy a magas vérnyomás a pszichológiával? Hogyan okoz a depresszió fizikai betegségeket, vagy miként vezet egy krónikus betegség depressziós tünetekhez? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők a Barátság mozi március 4-i Csajos estjén dr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos előadásából. A beszélgetés után A meztelen Juliet című amerikai zenés vígjátékot nézheti meg az estre jegyet váltó közönség.

A márciusi első Csajos esten előadó dr. Kökényes Marianna pszichiáter főorvos szerint a depresszióra sokan mentális betegségként tekintenek és biztosak benne, hogy őket nem érintheti. Testünk azonban komplex rendszerként működik, a test és lélek egységében. Számtalan betegséget kísér depressziós betegség – különösen a krónikus betegségek vezetnek depressziós tünetekhez. Ezek közül a leggyakoribbak a krónikus fájdalmak, az alvászavar és a daganatos megbetegedések. Ugyanakkor az idült depresszió is segíti testi betegségek kialakulását, és talán nem is gondolunk rá, hogy összefüggés van a depresszió és számos fizikai megbetegedés között.

Az este folyamán szó lesz arról, hogy milyen pajzsmirigyzavar, kardiovasculáris probléma, emésztőszervi rendellenesség, bőrbetegség vagy neurológiai betegség van összefüggésben pszichénk reakcióival. Hol kezdődnek a zavarok? A várandóssággal, a gyermekágyi depresszióval, vagy a modern életmód okozta homeosztázis egyensúly felborulásával? Miért lehet néha a szervi leleteink negatív eredményei mellett is jelentős szenvedésünk, testi panaszunk?

A beszélgetés után A meztelen Juliet című amerikai zenés vígjátékot vetíti a Barátság mozi Jesse Peretz rendezésében, Rose Byrne, Ethan Hawke és Chris O'Dowd főszereplésével. A népszerű Nick Hornby regényéből készült romantikus vígjátékban nagyon fontos szerepet játszik a jó zene, az ellenállhatatlan angol humor és a szerelem. A történet egyik főhőse, Duncan egy angol tengerparti kisvárosban tanár, és mindent tud Tucker Crowe-ról, az amerikai rockzenészről, aki 20 évvel ezelőtt koncert közben lesétált a színpadról, és azóta sem látta senki. És aki most – annyi év rejtélyes hallgatás után – közzétesz egy demót. Duncan barátnője, Annie úgy érzi, a pasiját jobban érdekli a sosem látott zenész, mint a hús-vér szerelem. És hogy, hogy nem, összeakad a neten az igazi Crowe-val, összehaverkodnak, sőt, végül találkoznak is... és az ilyen találkozások ritkán végződnek szerelem nélkül.

A március 4-i Csajos estre már lehet jegyet váltani a mozi jegypénztárában és online is, a www.baratsagmozi.hu honlapon.
 

–    Vége


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.