Maszkokat varrnak az árpádos szakoktatók

2020.03.23. 16:46
KÖZLEMÉNY - 2020. március 23. (hétfő)
A mosható maszkot otthon is el lehet készíteni. Galéria
 
 
 
Az Árpád Szakképző ruhaipari szakoktatói egyszer használatos, illetve mosható maszkokat varrnak a kórház számára. A gyártást hétvégén kezdték el, mára elkészült az első ezer darab – több önkéntes, cég és a Szakképző Centrum együttműködésében. A mosható, háromrétegű maszkokat otthon is el lehet készíteni: az egészségügyi védőeszközt például lepedőből is megvarrhatjuk.


Egyszer használatos és mosható maszkokat varrnak a Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium ruhaipari szakoktatói. A szabó és kárpitos tanárok hétvégén kezdték el a munkát: a kórház számára az Infektológiai Osztály iránymutatásával hétfőre elkészült az első ezer darab egyszer használatos maszk, amiket fertőzött betegek fognak használni, hogy a továbbfertőzést megakadályozzák. Jelenleg összesen 15-en varrnak, az oktatók mellett több régi, már felnőtt diák vagy kisgyermekes szakoktató is beszállt a kezdeményezésbe, ők otthon dolgoznak, mondta el Csurgai-Horváth Ágnes, aki éppen az anyagok kiszabását végezte a műhelyben.

A házilag is elkészíthető, 90 fokos mosással fertőtleníthető maszk három rétegű: kiváló alapanyag hozzá a lepedő, illetve ha rendelkezésre áll puhább pelenkaanyag, a két réteg béléshez az is használható. 21 X 21 cm-es négyzeteket kell kiszabni, illetve négy darab kötő is kell az összeállításhoz – mutatta be a mosható darabok készítését Matus Szilvia szakoktató. A folyamatot a város közösségi Facebook-oldalán lehet végigkövetni.

Az iskola tanárainak a munkáját igazi összefogással segíti a Székesfehérvári Szakképzési Centrum, a Macher Zrt., a Motex 2003 Kft. és a MasterPlast. A városban több helyen is felvállalták a maszkkészítést: az Alba Civitan Rehabilitációs Nonprofit Kft-nél megváltozott munkaképességűek dolgoznak az Önkormányzat által biztosított alapanyagból, illetve az Önkormányzathoz is több felajánlás érkezett már a közösségért tenni akaró magánemberektől. 


Az iskolában készült fotók letölthetőek a Galériából!




                                          

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.