Nietzsche online, szobafesztivál

2020.03.24. 17:20
KÖZLEMÉNY - 2020. március 24. (kedd)
Fehérvár a karantén idején 
 
Online filozófia, fesztivál a szobában, csapatbuzdító transzparens helyett otthonmaradásra figyelmeztető feliratok - a kényszerű bezártságot, a rendkívüli helyzetet mindenki máshogy éli meg. A napi rutinok megváltoztak, de az egy hét alatt már újak is kezdenek kialakulni. Szétnézve Fehérváron leginkább a segítő szándékot, az egymásra figyelést tapasztaljuk.
 
 
 
Este nyolc órakor sorra nyílnak az ablakok, erkélyajtók, és felhangzik a napról napra erősebb taps Fehérváron is. A nemzetközi kezdeményezés egy köszönetnyilvánítás azok felé, akik nem tehetik meg, hogy otthon maradnak.
Akik megtehetik, szerencsére Székesfehérváron is egyre nagyobb számban tesznek így, és eddigi munkájukat kissé átalakítva folytatják. Bialkó László Gergő most nem a könyvtárban vagy egy kávézóban beszélget meditációról, hétköznapi buddhizmusról, mint pár héttel ezelőtt, hanem Facebookon tart "élő kultúrbulit". Az első alkalommal Nietzsche kultikus műve, az Így szólott Zarathustra volt a kiindulópont.
 
A fesztiválok is szobába költöztek. A FEZEN a legnagyobb magyar fesztiválokkal és klubokkal közösen indított egy különleges programot: Maradj otthon! Fesztivál. Az előadók élő bejelentkezésekkel, online szobakoncertekkel, virtuális közönségtalálkozókkal vesznek részt a programban, amihez szintén nem kell egy lépést sem tennünk a lakásból.
 
Az is már megszokott, hogy ha segíteni kell, a Vidi szurkolókra lehet számítani. Az RBD tagok most is segítenek: számítógépeket szereztek és vittek hátrányos helyzetű gyerekeknek, fertőtlenítőt és szájmaszkot adományoztak. Legutóbb pedig figyelemfelhívó feliratokat helyeztek el a város több pontján a legfontosabb üzenettel: maradj otthon!
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.