Az országban elsőként professzionális konténeregységben fertőtlenítik a mentőautókat Székesfehérváron

2020.05.22. 15:41
KÖZLEMÉNY - 2020. május 22. (péntek) 
Az Önkormányzat több mint 18 milliós támogatást adott.    Galéria  
 
 
 
 
 
 
Az országban elsőként a székesfehérvári mentőállomásnál alakították ki azt a professzionális konténeregységet, ahol a koronavírusos és fertőzésgyanús betegeket szállító mentőautókat fertőtlenítik és töltik fel védőfelszereléssel. A vadonatúj mentesítő zóna kialakítását több mint 18 millió forinttal támogatta a város Önkormányzata, az alkatrészeket a járvány után más célokra tudják hasznosítani. A speciális egységet dr. Cser-Palkovics András polgármester, illetve Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok is megnézte pénteken délután.

A COVID-19 betegeket, illetve fertőzésgyanús pácienseket szállító mentőautókat eddig a Börgöndi úti VOLÁN telepen sterilizálták. A koronavírus okozta rendkívüli helyzetben szükségessé vált, hogy ezt a speciális feladatot a székesfehérvári mentőállomáshoz közeli ponton végezhessék el, biztosítva a mentőegységek gyors és folyamatos bevethetőségét.

A három részből álló Fejér megyei mentesítő zónát a székesfehérvári mentőállomás mellett alakították ki. Az első egységben kívül fertőtlenítik a mentőket, a másodikban az ózongenerátoros belső fertőtlenítés, takarítás zajlik, míg a harmadik egységben feltöltik a járműveket védőfelszerelésekkel.

A pénteki bejáráson dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki az összefogás, a támogatás kapcsán. Úgy fogalmazott: „Bízunk abban, hogy országos tekintetben sikerült mintát adnunk, és hasonló kezdeményezések más megyékben is megvalósulnak. Mi városként 18,3 millió forint támogatást biztosítottunk. Azt a megállapodást kötöttük, hogy ha az állam később megfinanszírozná a beruházást, akkor a visszajövő pénzt a mentőállomásra lehet fordítani.”

A beruházáshoz az RBD is hozzájárult. Rotter Balázs RBD szurkolói tag elmondta, csináltattak Székesfehérvár- és Videoton-címeres védőmaszkokat, majd a befolyt félmillió forintot célirányosan átutalták a város adományszámlájára.

Dr. Vörös Péter
, az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatója arról szólt, hogy a székesfehérvári egység teljesen egyedülálló az országban, hiszen nincs még egy olyan professzionális rendszer, melyet speciálisan erre a célra fejlesztettek ki. A teljes fertőtlenítő és eszközpótló művelet 45-60 percet igényel.

A székesfehérvári mentőállomás nevében Reszegi Imre vezető mentőtiszt  fejezte ki köszönetét.

A speciális egység elemeit a járvány után, hosszú távon más célokra tudják hasznosítani. A mentőautók közlekedtetésére használt folyosóból ötállásos fedett garázs készül a mentőállomás udvarán, míg a konténereket nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon használnák fel mobil orvosi egységként.

Országosan eddig mintegy 15.000 koronavírusos fertőzöttet vagy fertőzésgyanús pácienst szállítottak a mentők kórházba, és mindösszesen 4 mentős betegedett meg. Fejér megyében a járványügyi intézkedések szigorú betartásának köszönhetően eddig nem volt ilyen eset.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Molnár Artúr 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.