A méhek gyógyító erejével várja vendégeit továbbra is az Apiterápiás Ház

2020.06.26. 08:35
KÖZLEMÉNY - 2020. június 26. (péntek) 
Kérhető egyórás kezelés, ottalvás, csoportos ismeretterjesztő bemutató is.    Galéria  
 
 
 
 
 
 
A rendkívüli járványidőszakot követően is várja a gyógyulni vágyókat az ország legnagyobb apiterápiás háza, azaz a méhes ház Székesfehérváron. A kaptárlevegő és az állatkák biorezonanciája pihentető, gyógyító hatással van többek között az immunrendszerre, a légzőszervi, az idegrendszeri elváltozásokra, a migrénre, a stresszre. Ismeretterjesztés kapcsán is szívesen fogadja az egyéni látogatókat, családokat és a csoportokat a hét minden napján, előzetes bejelentkezés alapján Antal István tulajdonos, a ház megalkotója.

2018-as megnyitása óta a negyedik szezonját éli az ország legnagyobb méhes háza. Az itt alkalmazott apiterápiát az 1970-es években egy osztrák orvos fedezte fel. A módszer Nyugat-Európában és Oroszországban nagyon elterjedt, Magyarországon még fejlesztésre vár. Nálunk körülbelül 10-15 méhes ház van, a legnagyobbat Székesfehérváron építette meg Antal István méhészmester, aki 1989 óta foglalkozik méhészettel.

Az apiterápiás házat Székesfehérvár határában találjuk, az Iszkaszentgyörgy felé tartó út mentén. Jól kitáblázott útvonal vezet az utcácska legvégén található faházhoz, melyet árnyas fák, barátságos, hívogató környezet vesz körül az erdő közvetlen szomszédságában. Jelenleg 12 méhcsalád 70 kilogrammnyi tiszta tömegű egyede segíti itt a gyógyulni vágyókat.

A méhek által kibocsátott, rendkívül különleges összetételű kaptárlevegő és az állatok biorezonanciája támogatja a testi-lelki gyógyulást – mondja Antal István méhészmester, tulajdonos. Az elsődleges, immunrendszert megerősítő hatásán túl az apiterápia kezeli többek között a légzőszervi bajokat, az asztmát, a krónikus köhögést – akár a tüdőfibrózist is –, és segít a légzőkapacitás növelésében. Kiváló hatással van a keringési és az idegrendszerre, gyógyítja a krónikus fejfájást, akár a rendkívül erős migrént is, valamint az alvászavarokat és a stresszt. A tapasztalatok rendkívül kedvezőek, a kezelt betegek gyógyszerigénye jelentősen, esetenként a töredékére csökken. Daganatos betegek esetében nincs egyértelmű válasz és tapasztalat a gyógyulásra. Ha a beteg eljön, és akár egyedül, akár a hozzátartozóival a házban pihenéssel tölt egy-egy órát, az már sokat segíthet a lelki állapotán, ezzel együtt pedig a testi közérzetén is.

Az alkalmazásban nincs korhatár, a gyerekektől a felnőtteken át az idősekig bárkinek jó szívvel ajánlható a méhes kezelés, amely alkalmanként egy órán át tart. A vendégek kényelmes nyugágyakon pihennek, belélegzik a gyógyító kaptárlevegőt, a relaxáló „aláfestő zenét” pedig a méhek folyamatos dongása adja. Akinek kedve, ideje engedi, akár egy teljes éjszakát is a házban tölthet egy franciaágyon. A teljesen fából készült házban abszolút természetes körülmények uralkodnak, kemikáliás tisztítást nem alkalmaznak, sőt, a minimálisra csökkentették az elektromosságot, hogy ne zavarják meg az állatokat. A ház a méhek aktív időszakában, tavasztól őszig, többnyire májustól szeptemberig tart nyitva, a periódust azonban jelentősen befolyásolja az időjárás.

A vendégektől kérik, hogy kényelmes öltözetben érkezzenek, és a járványvédelem miatt hozzanak magukkal egy saját plédet is. Maszkot nem kell használni, mivel a kaptárlevegő szabad belélegzése a lényeg. Abszolút természetessége lévén az apiterápiát nem lehet túladagolni és nincs káros mellékhatása sem. A látogató nem kerül közvetlen kontaktusba a méhekkel, így csípés és allergiás reakció nem fordulhat elő.

Antal István a méhészkedéssel és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztő előadást és bemutatót is tart, a vendégek külön kérésére. Ez kiváló kikapcsolódás gyerek- és felnőtt csoportoknak, családoknak, nyugdíjas és munkahelyi közösségeknek. A birtokon méhészkedéshez használt különféle eszközöket, családi örökségből származó különleges tárgyakat is láthatnak az érdeklődők.

Az apiterápiás ház a hét minden napján várja a gyógyulni, pihenni vágyókat előzetes bejelentkezés alapján a +36 30 621 0825-ös telefonszámon.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

–   Vége

Szöveg: Havasi Tímea

Fptó: Molnár Artúr

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.