Alapozástól a virágozásig

2020.07.21. 16:00
KÖZLEMÉNY - 2020. július 21. (kedd)
Fehérvári Bútorfestő Alkotóhét a Felsővárosi Közösségi Házban 
 
 
 
 
Szaktáboroknak ad otthont a Felsővárosi Közösségi Ház. Ezen a héten a XIV. Fehérvári Bútorfestő Alkotóhét résztvevői a Sárközre jellemző gazdag motívumok megfestését sajátíthatják el Cz. Budai Katalin bútorfestő népi iparművésztől.
 
Már javában zajlik a XIV. Fehérvári Bútorfestő szaktábor a Felsővárosi Közösségi Házban, amelyen a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága szervezésében immár 14 éve örökítik tovább a történelmi Magyarország tájegységeinek népi stílusait és kincseit a bútorfestő táborba jelentkezőknek.
 
Az idén sincs ez másképp: Cz. Budai Katalin festett bútor készítő népi iparművésztől tanulhatnak a résztvevők. A bakonynánai iparművész a táborba sárközi motívumokat hozott, az alkotóknak pedig egy fali táblát és egy sámlit van lehetőségük megfesteni az alapozástól a virágozásig: „A sárközi egy elég tág fogalom, több terület motívumanyagából merítünk, a legjellemzőbb mégis az, hogy sötétkék alapra a régi tulipános ládák, komódládák mintakincseit festjük fel. Az első tárgyként a minden évben szokásos fali táblát készítjük el, amelyből sokaknak már több mint egy tucat lehet otthon, ezt követi majd a kissámli. Idén is nagyon jó és ügyes csapat gyűlt össze, férfiak és hölgyek vegyesen, akik év közben rendszeresen járnak bútorfestő szakkörre.”
 
A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társaságának tábora a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban folytatódik. Az augusztus első hetében tartott táborba nemcsak a bútorfestésbe, hanem például a gyöngyfűzésbe és a varrásba is „belekóstolhatnak” a résztvevők.
 
A program az EFOP-1.12.1-17-2017-00022 azonosító számon nyilvántartott „Hálózatépítés az élő néphagyományért - közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” című projektjének megvalósítása érdekében című pályázat keretében valósulhatott meg.
 
 
 
 
 
Az alkotás pillanatait megörökítő fotók letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.