Épületgépészeti kuriózum a Vörösmarty Szakképzőben

2020.07.22. 14:24
KÖZLEMÉNY - 2020. július 22. (szerda)
A világhírű Pipelife Boszporusz Projekt egy darabja szemléltetőeszköz lesz. Galéria 
 
 
 
 
A Vörösmarty Szakképzőbe érkezett a Pipelife Boszporusz Projekt​ egy darabja. A 2 méter átmérőjű, nagysűrűségű műanyag csőszelet igazi épületgépészeti kuriózum, ami a szakma következő generációját ösztönözheti a jövőben.Egy igazi épületgépészeti kuriózum érkezett a Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképzőbe: az Épületgépészeti Múzeum a Pipelife Boszporusz Projekt​nek egy náluk őrzött darabját ajándékozta az iskolának. A Pipelife a világon egyedülálló, 2 m átmérőjű csöveket készít, amiket a világ minden részére, vízi szállítással juttatnak el, majd az épületgépészet számos területén használnak fel. A projekt összesen 4,3 km hosszú, szálanként 400 méteres csőköteget vitt el az Északi-tengerről a Földközi-tengeren keresztül a Fekete-tengeri Odesszáig.

Szépné Holczer Piroska
, az intézmény igazgatója örömmel fejezte ki, hogy az országban egyedülálló darab náluk van, a szakma új generációjának a közvetlen környezetében.  Chappon Mária, a múzeum igazgatósági tagja azt mondta, kiváló helyre került ez a különleges darab, hiszen a szakmai oktatásban kifejezetten fontosak az eredeti szemléltetőeszközök. A múzeumból már több érdekes tárgy érkezett az iskolába, többek között egy templomból származó kályha, egy gyönyörű porcelán kád vagy az Operaház egykori szellőzőberendezése – amik a technika fejlődésének a tanulmányozásához nagyon jó lehetőséget kínálnak.

Érdeklődőket előzetes bejelentkezés után, szakmai körbevezetéssel tudnak fogadni iskolaidőben.

A projektről:

2011 májusában a valaha gyártott leghosszabb műanyag csőköteg haladt át a Boszporuszon Törökországban. Minden egyes szál 400 m hosszú és 2 m átmérőjű volt, 66 mm-es falvastagsággal. A Norvégiai Stathelle városában készültek a csövek a Pipelife Norvégia gyárában, összesen 4307 m csőhosszal, 1640 tonna össztömegben és tengeri vontatással érték el a beépítési célállomást az ukrajnai Odessza városában. Március 25-én indult a szállítmány az Északi-tengerről, a La Manche csatornán keresztül az Atlanti-óceánra, majd onnan a Gibraltár-szoroson át a Földközi-tengerre. Május 6-án a Dardanellák után Törökországot érintve a Boszporusz-szoroson át folytatta az útját a Fekete-tengeren egészen a célállomásig, az ukrajnai Odessza kikötőjéig. A vontatóhajó sebessége 4-6 csomó volt és az út teljes hossza körülbelül 4223 tengeri mérföld.

A Pipelife a földön az egyetlen cég, amely nagy hosszúságú, nagy átmérőjű HDPE (nagysűrűségű polietilén) csövek gyártására és szállítására képes egészen 2 m átmérőig. A nagy csőhosszúság kifejezetten alkalmassá teszi a szállítmányt tengeri vontatásra, ami úgy történik, hogy a csöveket mindkét végükön végelzáró dugókkal, vagy karimás kötésekkel vízhatlanná tesznek, majd a norvégiai gyárból egészen a felhasználási helyig tengeren vontatják azokat.


A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából!

                                   

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.