Legyenek büszkék arra, hogy magyarok! – hadtörténeti hagyományőrző tábor Székesfehérváron

2020.07.30. 10:17
KÖZLEMÉNY - 2020. július 30. (csütörtök)
 
 
 
Az ezeréves Székesfehérvár történelmével és hadtörténetével ismerkednek azok a gyerekek, akik részt vesznek a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének táborában. A gyerekek az államalaptástól egészen a második világháborúig kalandoznak a királyi város történelmében és hadtörténetében, megismerik a harceljárásokat, a fegyvereket és a honvédek hagyományait.
 
A tavalyi nagy érdeklődésre tekintettel idén is megszervezte székesfehérvári gyermektáborát a Honvéd Hagyományőrző Egyesület megyei tagozata. 22 általános iskolás jelentkezett, többségében fiúk, de három lányt is „besorozatak” az ifjú honvédek közé, a legfiatalabb résztvevő éppen egy igen talpraesett kislány – mondják a szervezők. A gyerekek körülbelül fele rendőr- vagy katonacsaládból származik, ahol fontos a hazaszeretet és a hagyományőrzés.
 
A hétfőn kezdődött és péntekig tartó ismeretterjesztő vakáció mottója: Az ezeréves Székesfehérvár hadtörténelme öt napban. Minden napra megjelöltek egy-egy témát, hétfőn az államalapítás, kedden a középkor, szerdán az újkor, csütörtökön az első világháború, míg a pénteki zárónapon a második világháború áll a középpontban. A tábor célja, hogy felkeltsék a gyerekekben az érdeklődést a katonai hagyományok iránt, megismertessék velük lakóhelyük történelmét és hadtörténetét. A szervezők azt vallják, a hagyományőrzést egészen fiatal korban kell elkezdeni, mert nagyon fontos, hogy a gyerekek megismerjék a hazájukat, megbecsüljék annak történelmét és legyenek büszkék arra, hogy magyarok!
 
Pedagógusok, hivatásos történészek, hagyományőrzők, hadszintér-kutatók és hadiemlékek gyűjtői beszélgetnek, foglalkoznak a résztvevőkkel. Reggelente a Fő utcai bázison van a gyülekező, ahol ismeretterjesztő előadás zajlik, majd minden napra jut egy-egy séta és gyakorlati bemutató, jártak például a csókakői várban is. Szerdán a Halesz-parkban ismerkedtek a gyerekek a huszársággal, a magyar huszárok öltözetével, hagyományaival.
 
A Honvéd Hagyományőrző Egyesület a tervek szerint jövő nyáron ismért megszervezi hagyományőrző nyári táborát.
 
 
 
 
 
A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.