Összefogással a járvány ellen - újraindul az idősügyi segítségnyújtás szeptember 14-től Székesfehérváron

2020.09.09. 15:29
KÖZLEMÉNY - 2020. szeptember 9. (szerda) 
Két telefonszámot hívhatnak az idősek és a fogyatékkal élők.     Galéria   
 
 
 
 
 
 
 
A koronavírus-járvány elleni védekezés tapasztalatairól és a következő hónapok feladatairól egyeztetett Székesfehérvár polgármestere a városi nyugdíjas klubok vezetőivel a Városházán. Felmérve az igényeket megszületett a döntés arról, hogy az Önkormányzat újraindítja a 65 év felettieket és a fogyatékkal élőket segítő szolgálatát szeptember 14-től, hétfőtől. Az érintettek telefonon kérhetik a közreműködést a mindennapi ellátásukhoz és a lelki segítségnyújtáshoz. Az egyeztetésen elhangzott: az ötezer forint egyszeri támogatást idén minden idős érintett megkapja, az Idősek Világnapja koncert elmarad, az adventi programokról pedig várhatóan október végén lesz döntés.

Székesfehérvár Önkormányzata fontosnak tartotta, hogy a járványügyi védekezés feladatairól és a segítségnyújtás lehetőségeiről egyeztessen a helyi nyugdíjas szervezetek vezetőivel. A Városházán Dísztermében, a biztonsági előírások betartásával lezajlott esemény résztvevői számos fontos információt kaptak, melyet továbbadhatnak tagjaiknak, az Önkormányzat pedig kikérhette az idősek véleményét a tavaszi védekezéssel és az idősügyi ellátással összefüggésben.

„Nagyon nehéz időszakon vagyunk részben túl, részben pedig az elején, a második hullám kezdetén…Teljesen más számok mutatkoznak most, mint tavasszal, teljesen más a vírus terjedése, sokkal több helyen és közösségben fog megjelenni. Ezért nagyon határozottan és nagy szeretettel arra kérjük a fehérvári időseket, hogy a normális életkereteiket betartva, vigyázzanak magukra! Nem muszáj mindig elmenni otthonról, és ha mi ebben segíthetünk, azt meg fogjuk tenni.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester, megköszönve az idősek együttműködését.

Az egyeztetésen dr. Kincses Zsolt Dávid, a Hatósági Főosztály főosztályvezetője összegezte a védekezés tapasztalatait, kiemelve: a védekezés sikere az Önkormányzat, az intézmények, cégek, munkaszervezetek és a népegészségügyi hatóság szoros együttműködésének és aktív részvételének köszönhető. A védekezés 99 napja alatt a HOT – Helyi Operatív Törzs – 62 ülést tartott, ez 2914 percet, és további 3846 „WhatsApp” üzenetváltást jelent.

A védekezés frontvonalában teljesített szolgálatot az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ, amely eddig példátlan mennyiségű, összesen 6 és fél tonna, 1798 csomagnyi élelmiszert szállított ki. 656 alkalommal történt egyeztetés – főként telefonon és digitálisan – a családokkal, beleértve az idősellátási kapcsolattartást is. Székesfehérváron 685 idős személy kért és kapott segítséget a járvány első hullámának időszakában az Önkormányzattól. Önkéntes munkára 553-an jelentkeztek, ebből 249 személyt vontak be a feladatokba. Egy elégedettségi felmérés során 401 idős személyt kérdeztek meg az önkéntesek munkájáról. Az 1-5 közötti skálán a megkérdezettek 94 százaléka, 378 fő fejezte ki maximális elégedettségét. Székesfehérvár Önkormányzata közel félmilliárd forintot fordított eddig a védekezésre, beleértve azt az adományszámlát is, melyen közel 100 millió forint gyűlt össze.

Az egyeztetés résztvevőinek véleményét kikérve Székesfehérvár polgármestere bejelentette, hogy az Önkormányzat – függetlenül attól, hogy jelenleg erre nincs jogszabályi kötelezettsége – újraindítja az idősügyi segítségnyújtás rendszerét szeptember 14-től, hétfőtől. A 65 év felettiek és a fogyatékkal élők 8 és 16 óra között, a 22/537-651 és a 22/537-652 telefonszámon hívhatják a Városházát, ahol két kolléga fogadja a megkereséseket. A mentális, lelki segítségnyújtásban, a feszültségeket és a magányt oldó társas kapcsolattartásban az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai működnek közre, erre a tavaszi tapasztalatok szerint igen nagy az igény, az idősek mintegy negyede kért ilyen típusú közreműködést a védekezés első szakaszában. A mindennapi segítségnyújtást – bevásárlást, gyógyszerkiváltást, postai ügyintézést – az Önkormányzat munkatársai és az önkéntesek fogják végezni.

Dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy idén minden érintett idős személy megkapja az egyszeri, 5.000 forintos támogatást Székesfehérváron. A 2020-as pénzügyi keret rendelkezésre áll, a kifizetés folyamatos, ugyanakkor a 2021-es juttatás a költségvetéstől függ, ami jelenleg bizonytalan. Az Idősek Világnapja alkalmából az Alba Regia Sportcsarnokban rendezett hagyományos koncert és ünnepség elmarad, a szépkorúak védelme érdekében. Az adventi programokról, így a Nyugdíjasok Karácsonyáról várhatóan október végén–november elején döntenek.

A nyugdíjas szervezetek kérdésére válaszolva Róth Péter alpolgármester elmondta, hogy a járványügyi előírások betartása mellett az idei Civil Nap rendezvényeit – a szokásosnál kevesebb programmal és nagyobb területen megrendezve - meg lehet tartani. Az Önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és amennyiben szükséges, akár az utolsó pillanatban is dönthet a szombati rendezvény esetleges elhalasztásáról.

Az egyeztetésen az idősügyi szervezetek köszönetüket fejezték ki Székesfehérvár polgármesterének, a Közgyűlés tagjainak és a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak. Csetényi Attiláné, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület elnöke közel 700 tagjuk nevében fejezte ki háláját a példaértékű és naprakész segítségnyújtásért.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

–   VégeSzöveg: Havasi Tímea

Fotó: Molnár Artúr
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.