Fehérvári járványügyi intézkedések, információk

2020.09.09. 15:57
KÖZLEMÉNY - 2020. szeptember 9. (szerda) 
 
 
 
 

Újraindul hétfőtől az idősek mindennapi ügyintézését segítő szolgáltatás, valamint a telefonos lelki segítségnyújtás, szünetel a nappali ellátás a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény gondozási központjaiban, az Önkormányzat segítségével fertőtlenítik azokat az intézményeket, ahol igazolt koronavírusos megbetegedéseket jeleztek. A legfrissebb információkról és döntésekről szól a három hónap után újra jelentkező Lakossági tájékoztató.  

 

„Tisztelt Fehérváriak!

Tekintettel arra, hogy a koronavírus elsősorban az idősebb korosztály számára jelent magas egészségügyi kockázatot, az Önkormányzat folyamatosan figyelemmel kíséri a szociális intézményeket és szolgáltatásokat, a mai napon pedig több ezzel kapcsolatos fejleményről és döntésről szeretnék tájékoztatást adni.

1. Az Önkormányzat – bár jelenleg nincs ilyen jogszabályi kötelezettsége – szeptember 14-étől, hétfőtől visszaállítja az idősek számára a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, postai ügyintézésben történő segítségnyújtást, valamint az Alba Bástya szakembereinek bevonásával telefonos beszélgetésre, lelki segítségnyújtásra is lehetőséget teremtünk az idősek védelme érdekében. A döntés meghozatalára a fehérvári idősügyi szerveztek és nyugdíjas klubok vezetőivel történt konzultációt követően került sor, akik kifejezetten kérték ezeknek a szolgáltatásoknak a visszaállítását.
A mindennapokat megkönnyítő szolgáltatások igénybevételét, az esélyegyenlőségi referensünkkel történt egyeztetést követően a fogyatékkal élő személyekre is kiterjesztjük.
Az ezekre vonatkozó igényeket a (22) 537-651 és a (22) 537-652 -es telefonszámokon, illetve az idosellatas@szekesfehervar.hu  e-mail címen lehet jelezni. A Polgármesteri Hivatal dolgozói minden munkanapon reggel 8 és délután 4 óra között várják a hívásokat!

2. Kedden késő este tájékoztatott a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény vezetője arról, hogy az egyik gondozási központban dolgozó kollégájuknál koronavírus jelenlétére utaló tünetek mutatkoztak. A munkavállaló helyettesítőként az egyik idősek otthonában is látott el feladatokat az elmúlt hetekben. Az intézmény azonnal felvette a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, amelynek eredményeként a Hosszúsétatéri Idősek Otthonának mintegy 40 lakója és 8 dolgozója, valamint a Zsolt Utcai Gondozási Központ 6 ellátottja és 9 dolgozója is járványügyi megfigyelés alá került. A két épületben azonnal megkezdték a fertőtlenítő takarítást és ózonos fertőtlenítőgépekkel a levegő és a felület kezelését.
Az Intézmény folyamatosan kapcsolatban van a Népegészségügyi Központtal, a fenntartó Önkormányzat pedig természetesen – ahogy eddig, úgy ezentúl is – megad minden segítséget a gondozott idős emberek és a dolgozók segítésére, egészségük védelme érdekében.

3. Az intézmény vezetőjének döntése értelmében a mai naptól határozatlan ideig szünetel a nappali ellátási tevékenység a Maroshegyi Gondozási Központban. A járványügyi helyzetre tekintettel, az idősek egészségének védelme érdekében holnaptól ezt a döntést a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény többi gondozási központjára (Felsővárosi, Zsolt Utcai, Palotavárosi) kiterjesztjük azzal, hogy a nappali ellátási szolgáltatás szüneteltetése mellett az étkezési szolgáltatást igénylők részére a melegételt az otthonukba történő kiszállítással biztosítja az Intézmény.

4. Ahogy az országban mindenhol, Székesfehérváron is van olyan intézmény, ahol van koronavírus-fertőzött tanuló, illetve munkatárs. A Vörösmarty Színház mellett a Vasvári Pál Gimnázium, illetve a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium esetében van ilyen esetről tudomásunk.
Továbbra is nagyon magas az új fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy városunkban is folyamatosan növekszik a koronavírus-járványban érintett személyek, illetve a kontaktszemélyek száma. Jó hír, hogy a legutóbbi vizsgálatkor a fehérvári szennyvízben a vírus örökítőanyagának koncentrációja alacsony értéket mutatott, így reméljük, hogy az előírások betartásával a tömeges megbetegedések megelőzhetőek.
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb híreket újra a város honlapján, a www.szekesfehervar.hu oldalon összefoglalva, „önálló ablakban” megtalálhatják az olvasók.

Kérem, vigyázzunk továbbra is magunkra és egymásra!

                                                             dr.Cser-Palkovics András
                                                                     polgármester"

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.