Civilek újratöltve!

2020.09.11. 12:01
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2020. szeptember 11. (péntek) 
Bemutatkozás a Zichy ligetben, új pályázati lehetőségek október közepétől.
 
 
 
 
 
 
Sajtóreggelire várta a médiamunkatársakat a Fejér Megyei Civil Közösségi és Szolgáltató Központ. A rendezvényen szó volt a Székesfehérvári Civil Napról, melyet a járványvédelmi szabályok betartásával, számos helyi egyesület, alapítvány részvételével rendeznek meg szeptember 12-én, szombaton a Zichy ligetben. Beszámoltak a Nemzeti Együttműködési Alap 2021-es pályázatairól, melyekkel működési és szakmai célokra nyerhetnek vissza nem térítendő támogatást a civilek. A sajtóreggelin ismertették a fehérvári egyesületek, alapítványok őszi programjait is.

Immár 13. alkalommal rendezi meg Székesfehérvár Önkormányzata a Székesfehérvári Civil Napot.
 Szeptember 12-én, szombaton 9 és 15 óra között a Zichy ligetben 60 fehérvári civil szervezet várja az érdeklődőket, mutatja be tevékenységét és toboroz tagokat.

Molnár Tamás
, a környezetvédelmi és civil ügyek tanácsnoka a sajtóreggelin köszönetét fejezte ki a helyi szervezetek rengeteg önkéntes segítő munkájáért, melyet a vírushelyzetben eddig végeztek. A szombati Civil Napról szólva elmondta, a hagyományos kültéri rendezvényt kellő figyelemmel, a járványvédelmi szabályok betartásával rendezik meg. „A civil szervezeteknek kiváló alkalmat jelent ez a nap a mindennapi munkájuk bemutatására, a tagtoborzásra és önkéntesek bevonására, illetve adományok gyűjtésére. Ezzel hatékonyabbá tudják tenni a tevékenységüket. Látjuk azt, hogy a civilekre nagy szükség van, sok-sok munkát végeztek az elmúlt hónapokban.”

A veszélyhelyzet miatt a civilek holnap gyakorlatilag az egész Zichy ligetet „belakják”. A sátrakat a kötelező másfél méteres védőtávolságtól is messzebb rakják egymástól. Szabályozták, hogy egy-egy szervezettől hányan jöhetnek el, és a résztvevőknek kötelező lesz a maszk viselése. Aki elfelejt hozni, kérhet a helyszínen.

Egy hónap múlva NEA 2021 címmel újra elindulnak a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai, melyek segítségével a hazai egyesületek és alapítványok vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek működési és szakmai költségeikre. 
Az új pályázati ciklusban minden eddiginél magasabb összeg, 9 milliárd 288 millió forint áll rendelkezésre, a tavaly pályázható keretösszeg 7.7 milliárd forint volt.

Részletes pályázati kiírás az alábbi linken:
https://civil.info.hu/nea/kezdolap/palyazatok/index.html

A Fejér Megyei Civil Közösségi és Szolgáltató Központ idén is segítséget nyújt a megye civil szervezeteinek abban, hogy minél sikeresebb pályázatokat nyújtsanak be a NEA terhére.” - ismertette Berdó-Kovács Erika, a Fejér Megyei Civil Közösségi és Szolgáltató Központ irodavezetője. A kérelem benyújtásának módja változik, mivel új pályázati felületet kell használni októbertől, az iroda ebben is biztosítja a segítséget a zökkenőmentes átállás érdekében. Érdemes már most elkezdeni regisztrálni, hogy a kiírás dátumában már egy elfogadott regisztrációval rendelkezzen a szervezet.

A NEA pályázatokról 2020. szeptember 14- én, hétfőn 17 órától tájékoztató fórumot tartanak a Fehérvári Civil Központban. Szeretettel várnak minden érdeklődő egyesületet, alapítványt!

A 2014-2020-as Európai Uniós fejlesztési időszak új módszere a közösségvezérelt helyi fejlesztés, melynek keretében megújulnak a közösségi terek, új ifjúsági, művészeti, kulturális és szabadidős programok indulnak. Nincs ez másként Székesfehérváron sem. 2016-ban megalakult az Alba Regia Helyi Közösség Helyi Akciócsoport, amely elfogadta az Alba Regia Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiát, és ennek megvalósítására tematikus pályázatokat írt ki.

A felhívásokra helyi szervezetek, intézmények, egyesületek, alapítványok, nonprofit Kft-k nyújtottak be pályázatot, amelynek keretében megújul a Bartók Béla tér, valamint a helyi identitást, társadalmi összetartást és a helyi közösségeket erősítő programok, rendezvények valósulnak meg. Katonáné Bellovits Andrea CLLD iroda vezető elmondta, a nyertes pályázók közel 200 programot, programsorozatot valósítanak meg 2020 végéig. Ezek között van akadálymentesített idegenvezetés, gasztro-kulturális est, esélyegyenlőségi kerekasztal, filmvetítés, életmód-hétvége, népi játszóház, robotexpo, előadás a vizes élőhelyekről és Székesfehérvár természeti értékeiről, koronás séta, nyílt nap a Balett Színházzal, tematikus turisztikai séta-sorozat, táncos nyílt hét és Bütykölő címmel családi nap.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

–   Vége

Szöveg:

Simon Rita
kommunikációs referens
Echo Nonprofit Network

Havasi Tímea
ÖKK

Fotó: Molnár Artúr

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.