Akusztikai fejlesztés a Táncházban

2020.09.14. 09:55
KÖZLEMÉNY - 2020. szeptember 14. (hétfő) 
 
 
 
 
 
 

Egy nyertes pályázatnak és az Alba Regia Táncegyesület lelkes, kreatív csapatának köszönhetően megújulhat a Malom utcai Táncház játszóhelye: az akusztikai fejlesztést követően a mostaninál sokkal jobb minőségben élvezheti a műsorokat a jövőben a közönség.


A Malom utcai Táncház legnagyobb előadóterme nagyon szép kialakítással rendelkezik: az impozáns fagerendázat olyan eleganciát kölcsönöz a teremnek, amelytől egyszerre elegáns, de ugyanakkor alkalmas a Táncház profiljába illeszkedő események helyszínének is. Sajnos azonban az is tény, hogy a terem akusztikája nem megfelelő: a zenei élmény elmarad az elvárható minőségtől. A helyiség kemény felületei miatt a különböző tartományokból származó hangok egyenetlenül „szóródnak szét”, amit a közönség is érzékel. A probléma megoldásához – szakszóval – hangcsillapításra van szükség, azaz a terem meghatározott pontjain különböző anyagú, textúrájú és keménységű akusztikai paneleket kell elhelyezni.

Az augusztusi Király(ny)i Napok több zenei programján és a táncműsorokon sem sikerült 100 százalékosra a hangosítás – sem a közönség, sem az előadók szempontjából nézve. Az Alba Regia Táncegyesület ezért úgy döntött, hogy – bár sok alakítandó, javítandó lenne a házban –, most mégis erre a problémára fókuszál. Az akusztikai fejlesztést követően a mostaninál kevésbé visszhangos tér szolgálja majd a jövőben a közönséget és a fellépőket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatása című pályázat keretében ingatlan felújításra nyertek pályázati támogatást, amelyből megújult a táncegyüttes játszóhelyének padozata, emellett azonban a nagyterem akusztikai fejlesztését is meg kívánják oldani.

 Az ARTE csapata büszke rá, hogy a projektet maguk tervezték meg. Az elmúlt félévben sokat dolgoztak a megvalósítás érdekében: terveket rajzoltak, paneleket, függönyt, színeket válogattak. A cél egy modern, letisztult hatású és egységes stílusú játszótér megteremtése. A fekete világítótestek légiesek, mégis karakteresek, kör formájukkal ellensúlyozzák a szögletes hangvetőket. A ledes fény is egységes, konkrétabb megvilágítást ad majd a térnek, a fényhőmérséklete miatt mégsem lesz rideg a hatás. A kivitelezés hamarosan kezdődik, és mivel a támogatási összeg véges, ezért ezt is maguk szeretnék megvalósítani, saját forrásból.

A terveket bemutató képek letölthetőek a Galériából. 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.