Első kézből Fehérvár

2020.10.20. 18:13
KÖZLEMÉNY - 2020. október 20. (kedd)
 
 
 
 
 
 

Nem növekvő tendenciát mutat a COVID örökítőanyaga a szennyvízben, a város intézményeiben folytatódnak a tesztelések, új időpontban rendezik meg a Vidi-Fradi találkozót - olvasható a polgármester közösségi oldalán megjelent aktuális összefoglalóban. Dr. Cser-Palkovics András a friss információk mellett megemlékezik arról is, hogy 30 éve ezen a napon kezdte meg munkáját a város első, szabadon választott közgyűlése.


„Tisztelt Fehérváriak!

- Napra pontosan 30 évvel ezelőtt alakult meg Székesfehérvár első, mai fogalmaink szerint is szabadon választott közgyűlése. A rendszerváltást követő időszak rengeteg kihívása és terhe hárult arra a harminchat képviselőre, akik optimizmussal tették meg az első lépéseket egy ősi város fiatal demokráciájában. Szolgálatuk egyszerre volt történelmi jelentőségű útkeresés és képviselői aprómunka, egyszerre jellemezte a nagy közös cél egyesítő ereje és az afelé vezető tervek miatti parázs vita. Minden körülmények között alapvetés maradt azonban, hogy mind a harminchatan igazi lokálpatriótaként vetették bele magukat a városi politikába, jobbító szándékukat, az általuk alkotott testület méltóságát és működését példaként állítva az őket követő összes városvezető számára. Az alakuló közgyűlés Balsay Istvánt választotta polgármesterré.

Városunk 1990. október 20-án megalakult közgyűlésének névsora:
Ángyán Attila, Balsay István, Csendes Csaba, Dr. Banizs Károly, Dr. Cser-Palkovics Ferenc, Dr. Gömöry Sándor, Dr. Jungbert Béla, Dr. Kovács Attila, Dr. Nagy István, Dr. Nagy László, Dr. Párkányi Ferenc, Dr. Rábaközi Ferenc, Dr. Szelier András, Dr. Varga Tibor, Farkas László, Gaál György, Golubeff Róbert, Gyimesi Edit, Hagymásy András,  Horváth Hella, Horváth Istvánné, Karvalyszky Gábor, Kihal Zita, Kovács Ignác, Kovács Péter Barnabás, Láng Hugó, Lórodi Csilla, Papp József, Rédei Béla, Regőczi Miklós, Szabó Sándor András, Szinável Tibor, Takács László, Tóth János, Vancsik Zoltán, Viniczai András.

A testülethez később alpolgármesterekként csatlakoztak: Döbrentey Gyula és Kovács Lajos István.
Egész Székesfehérvár nevében köszönöm nekik és a következő ciklusokban az Önkormányzatért dolgozóknak példamutató, történelmi jelentőségű szolgálatukat!

- Nagyon örülök, hogy győzött a józan ész és a kegyeleti jog, és november elseje helyett október 31-én 19.30 órakor kerül sor a Vidi – Fradi labdarúgómérkőzésre. Köszönöm a klubok, az MLSZ és az M4 együttműködését! Ettől függetlenül érinti majd a kegyeleti időszakot a mérkőzés megrendezése, így arra kérjük a stadion melletti temetőbe ezen a napon készülőket, hogy ha tehetik, az egész hétvégén ingyenes városi közösségi közlekedést vegyék igénybe. Ha autóval érkeznek, akkor a stadionnal szemben, illetve a Szárcsa utca felől is találnak parkolókat. A fehérvári szurkolókat is arra kérjük, hogy vegyék igénybe az ingyenes autóbuszjáratokat.

- Hosszú hetek után végre a legutóbbi vizsgálat eredménye biztató lehet, hiszen szerencsére nem növekvő tendenciát mutat a COVID örökítőanyaga a szennyvízben. A járványgörbe megyei ellaposodása, azt gondolom, hogy a közösségi összefogásnak, a járványügyi előírások mindennapos betartásának is köszönhető.

- Októberben tovább folytatódtak a tesztelések az Önkormányzat szervezésében. Ebben a hónapban eddig 322 db, összesen pedig 2213 db ingyenes tesztelést végeztetett el az Önkormányzat. Ezeket a nyugdíjasotthonok, óvodák, iskolák és a hajléktalanszálló működésének, valamint az ott dolgozók és az ellátottak egészségének védelme érdekében végeztettük el. A programot természetesen az adott intézmények fenntartójától függetlenül folytatjuk a továbbiakban is.

- Sajnos nagyon kevés rendezvényt tudtunk idén megtartani, emiatt kiemelt figyelem övezi az adventre tervezett programjainkat is. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy idén is lesz közös fehérvári karácsonyfa a Városház téren, lesznek ünnepi díszek és fények a Belvárosban és lesz adventi vásár is. A járványügyi helyzet miatt időben és térben is “széthúzzuk” a program elemeket, így már november közepétől hangolódhatunk az ünnepekre. Hogy milyen rendezvények lesznek majd az adventi hetekben, azzal kapcsolatban még türelmüket kérjük, hiszen nem zártuk le az egyeztetések, néhány napon belül erről is tájékoztatást adunk.

- Jelenleg a Polgármesteri Hivatal önkormányzati segítői 65 idős személyt látnak el, segítenek nekik a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, a postai ügyintézés átvállalásában. Ebbe a szolgálatba szeretnénk bevonni az önkénteseket is, akik közül 11 fővel napokon belül megtörténik az ehhez szükséges szerződéskötés. Természetesen várjuk a koronavírus-járvány által különösen veszélyeztetett körbe – idősek, krónikus betegségben szenvedők, fogyatékkal élők – tartozók és segítséget kérők jelentkezését is a (22) 537-651-es és a (22) 537-652-es telefonszámokon, illetve az idosellatas@szekesfehervar.hu  e-mail címen, minden munkanapon reggel 8 és délután 4 óra között.

- Október 31-én lejár az ebösszeírás során megadott határidő, és a szakemberek tájékoztatása szerint sajnos eddig kevesen küldték vissza az erre vonatkozó nyilatkozatot. Valamennyi fehérvári háztartásba kipostázta a Polgármesteri Hivatal az adatlapot, ami a városi honlapról is letölthető: https://www.szekesfehervar.hu/ebosszeiras-szekesfehervaron-megkezdtek-az-adatlapok-postazasat-1. Kérem, a gazdik töltsék ki és küldjék vissza az adatlapot!

- Október 29-én Robotexpo konferenciát szervez az Alba Innovár. A téma iránt érdeklődők jelentkezhetnek: http://www.albainnovar.hu/robotexpo-jelentkezes

- Október 23-án – mint minden nemzeti ünnepen – ingyenesen látogathatóak a múzeumok, így a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyei is. Éljenek a lehetőséggel! Részletek az alábbi linken: https://www.szekesfehervar.hu/ingyenesen-latogathatoak-a-muzeumi-kiallitohelyek-oktober-23-an

Ugyan nem a megszokottak szerint emlékezünk, de idén is megismerhetjük, hogy mit gondolnak a ma fiataljai az 1956-os eseményekről. Az erről készült tévéjátékot október 23-án 19.20 órától láthatják a Fehérvár Televízió műsorán.

                                                   dr. Cser-Palkovics András
                                                              polgármester"

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.