A járvány elleni védekezés miatt új szabályokat léptet életbe a Magyar Katolikus Egyház

2020.11.12. 09:55
KÖZLEMÉNY - 2020. november 12. (csütörtök)
 
 
 
 
Magyarország Kormánya a szerda éjféltől életbe léptetett, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott rendeleteiben felkérte a vallási közösségeket, hogy szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban hozzák meg. Ennek tükrében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a rájuk bízottak iránt érzett felelősségtől vezérelve, a járványügyi szakemberek véleményét szem előtt tartva, visszavonásig az alábbi intézkedéseket hozta:
 
 
1. A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomaikat továbbra is nyitva tartják. Szentmisék tarthatóak, de azok csak úgy végezhetőek, hogy a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban maradjanak. Felelősen és körültekintően kell eljárni.
 
2. A jelenlegi kivételes helyzetben is érvényesek a Katekizmusban (KEK 2183.) és az Egyházi Törvénykönyvben (CIC 1248. k. 2. §) található előírások, amelyek szerint, ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal – a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével vagy más imával, elmélkedéssel – egyénileg vagy a családban. Bár a szentmisén való részvétel nem helyettesíthető, több helyen lesz online vagy televíziós miseközvetítés, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek azok, akik most nem tudnak részt venni vasárnapi és ünnepnapi szentmisén. A közvetítések rendjéről felületeiken folyamatosan tájékoztatást adnak.
 
3. A szentmisén való részvétellel kapcsolatban az általános morális elvek továbbra is érvényesek. Kérik, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe. Az idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvérek, továbbá azok, akik kötelességüket teljesítik, beteget ápolnak, nagyon idős vagy veszélyeztetett személlyel laknak együtt, hatósági karanténban vannak, jogosan félnek a közösségben való megjelenéstől, ők mentesülnek a szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól. Nyomatékosan kérik őket, hogy maradjanak otthon.
 
4. Felmentést adnak mindazoknak is, akik úgy érzik, hogy számukra a szentmisén való személyes részvétel veszélyt hordoz magában (CIC 87. k. 1. §., 1245. k.).
 
5. Plébániai oktatásokat, közösségi összejöveteleket szoros kivételektől eltekintve – amelyek során azonban követni kell az aktuális járványügyi és gyülekezési előírásokat – csak online formában tarthatnak meg.
 
6. A templomokban, egyházi intézményekben és plébániákon, valamint a szentségkiszolgáltatásban, illetve oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben továbbra is mindenben követni kell a vonatkozó járványügyi előírásokat.
7. A plébániai és a szerzetesközösségeket továbbra is bátorítják, hogy – a járványügyi hatóságok előírásainak megtartása mellett – folytassák az imát a járvány érintettjeiért.
 
Az Egyházi Törvénykönyv 838. kánonja értelmében az egyes megyéspüspökök, illetve akik a jogban velük egyenlő elbírálás alá esnek, ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.”
 
Az MKPK közleménye végén arra kér, hogy imával és példával erősítsék a bizalmat Istenben és egymásban, és az emberek különösen is figyeljenek egymásra, főleg beteg és idős embertársainkra. Idős paptestvéreiket arra kérik, hogy ebben a helyzetben fokozottan vigyázzanak egészségükre, a fiatalokat pedig kérik, hogy ebben legyenek segítségükre.
 
A Székesfehérvári Egyházmegye esetleges kiegészítő rendelkezéseiről a hívek a www.szfvar.katolikus.hu/hirek oldalon tájékozódhatnak.
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.