Nincs új a fa alatt! – avagy a téli ünnepek zöldebben

2020.11.13. 08:10
KÖZLEMÉNY - 2020. november 13. (péntek)
A karácsonyváró időszak környezettudatos megéléséről tartottak online programot. Galéria
 
 
 
 
A tudatos és környezettudatos ünnepi időszakról rendeztek online programot civil szervezetek és környezetvédők, mintegy 150 résztvevővel. A rendezvénynek az volt a fő üzenete, hogy nagyon kicsi, egyszerű döntésekkel és fogásokkal is tehetünk a környezetünkért, és élhetünk természettudatosan, a természethez közelebb, az ajándékozások évvégi heteiben is. A karácsonyi időszak apropóján többek között szó volt jótékonykodásról, egy léleképítő fordított adventi kezdeményezésről, varrogatós vagy cserélgetős újrahasznosításról, illetve arról is, hogy a természetben tartózkodni télen is alapvető biológiai szükségletünk. Nincs új a fa alatt! – avagy téli ünnepek zöldebben
címmel tartottak előadásokat civil környezetvédők arról, hogyan lehetnek tudatosabbak és környezettudatosabbak a téli ünnepek és az adventi időszak. A rendezvényen a Ki? – Ti & Mi, a Székeszöldvár, a Használd újra, Velencei-tó! és Sárrét! is részt vettek, és 150 embert szólítottak meg.

Az egyik legáltalánosabb téma a természettel való összhangban létezésünk, a tél ellenére: Sándor Barbara azt emelte ki, hogy a fizikai kapcsolatunkat a természettel télen sem szabad megszakítani, mert ez biológiai szükségletünk. Az európaiak az idejük 90%-át bent töltik – az észak-európai kultúra jó példa nekünk délebbre élőknek is, hogy ne féljünk a hidegtől, hiszen az öt érzékszervünkkel megtapasztalt ’erdőfürdőzésnek’ nemcsak tavasszal van immunerősítő hatása.

Környezettudatos és jótékony adventi kezdeményezést vetett fel Kecskés Tímea, ami a gyermekek, családok figyelmét az ajándékozás és adakozás örömére, léleképítő hatására irányítja. Az adventi naptárok sokféle lehetőséget adnak az örömszerzésre, akár gyümölcsökkel, magvakkal, élményekkel, szinte az egész hónap arról szól, hogy kapnak. A fordított advent egyben egy környezettudatos jótékonykodás, aminek a lényege az, hogy mennyire jó adni. December 1-jétől egy kosárba a család olyan apróságokat, meglepetéseket, jó állapotú, de már megunt könyveket, ruhákat élelmiszert helyez, amit végül egy rászoruló család megkap karácsonykor.     

Tóthné Balázs Kata
a munkahelyi céges ünnepekkel kapcsolatban az újrahasznosítás lehetőségét vetette fel: a díszítés hozzátartozik az ünnephez, de szükségtelen minden évben új díszeket vásárolni, ami otthon fölösleges, jó szolgálatot tehet még másoknál. A csereberélős megoldás akár az ajándékozásnál is jól működhet, hiszen egy számunkra nem annyira szimpatikus, használaton kívüli illatgyertya, toll vagy egy könyv örömet szerezhet másoknak. Egy jó háziasszony büszke a tudatos döntéseire, ami kapcsolódhat egy jó, örömet okozó cseréhez is, nem pedig az akciós termékek vásárlásához. A kisgyermekeknél pedig nagyon kedves és személyes lehet egy kézzel varrott, jövőre elővehető mikulászacskóba rejtett ajándék a nylon helyett. 

A jó, igazi örömszerző ajándékozásról beszélt Németh Vera, Virág Kriszti a programban farmernadrágból varázsolható csodákat mutatott be, illetve Matus Szilvia, az Árpád Szakképző szakoktatója is remek ötleteket mutatott leírásokkal együtt. Lippai Kitti, aki hamarosan végzett cukrász lesz, a sütés-főzéshez, bevásárlásokhoz, az élelmiszerpazarlás megelőzéséhez kapcsolódó témákról beszélt.

A beszélgetés a 2 LIFES projekt keretében valósult meg a KDRIÜ támogatásával, a moderátor Hanti Márton (Táska Rádió) volt. Érdemes követni a Ki? - Ti & Mi közösségi oldalát a kapcsolódó információkért, kezdeményezésekért, ezenkívül a fenti témákban még advent előtt új adással jelentkezik az ÖKK Podcast, amiben az online program előadói szólalnak meg.


A rendezvényről készült fotók letölthetőek a Galériából!                                              

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika

 

 


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.