Bory mester több szemszögből

2020.11.16. 12:04
KÖZLEMÉNY - 2020. november 16. (hétfő) 
Beszélgetés Magony Imre helytörténésszel.   
 
 
 
 
 
 
 
Bory Jenőt többnyire a nevezetes, romantikus Bory-vár létrehozójaként emlegetik a székesfehérváriak. Az alkotó azonban nem „csak” szobrászművész volt, építészként, festőként, pedagógusként, szakíróként is tevékenykedett. Az utóbbi években egyre részletesebben feltárt, páratlanul gazdag életművét ismerhetik meg az olvasók Magony Imre Bory Jenőről szóló monográfiájából. A kötetet először 2010-ben adták ki, majd 2019 végén jelent meg az újított kiadás bővebb ismeretanyaggal és immár színes fotókkal. A kötet bemutatásra szervezett program az Aranybulla Könyvtárban november 11-én elmaradt, ám a képzőművészetre fogékony közönség sokat megtudhat az ismert helytörténész és lokálpatrióta szerzővel folytatott beszélgetésből is.

Mi ösztönözte Önt arra, hogy megújítsa, és ismét kiadja a 2010-ben készült monográfiát?
A kötet első kiadása elfogyott, és igény mutatkozott egy újabb megjelentetésére. Az utóbbi évtizedben előkerültek olyan Bory-művek, amik eddig ismeretlenek voltak, vagy tudtunk róluk ugyan, de nem ismertük a hollétüket, így ezeket az új kiadásba célszerű volt belevenni.

Mennyi ideig, hogyan dolgozott az új írásművön? Hol végzett gyűjtőmunkát?
Az elmúlt években, mivel Bory munkássága változatlanul foglalkoztatott, folyamatosan nyomon követtem az itt-ott felbukkanó műveket. Aukciókat böngésztem, és kutattam a gyanús, Borynak tulajdonított alkotások származásának a tisztázására. A kiadás előtti évben, a Lánczos-Szekfű Alapítvány ösztöndíjának támogatásával feldolgoztam és előkészítettem a nyomdai munkákra az anyagot. A Bory-vár gyűjteményébe bekerült és az ország más pontjain fellelt művek így teszik teljesebbé a Bory-életművet.

Miben több, másabb a 2019-es kiadás a korábbihoz képest?
Az új kötet nem csak újabb művekkel és kiegészített irodalomjegyzékkel bővült, hanem szebb is lett. A korábbi fekete-fehér fotókat teljes egészében színes, jobb minőségű fotók váltották fel.

Az Ön meglátása szerint hogyan változtathatja meg az újabb kiadvány a Bory Jenőről kialakult képet a székesfehérváriakban?
Bory Jenő elsősorban a róla elnevezett vár alkotójaként ismert a fehérváriak körében, de különösen igaz ez a nem itteni lakosokra. A kötetet kézbe vevők bepillanthatnak Bory Jenő hihetetlen gazdag életművébe. Az építész, szobrász, festő, kutató és tanár Bory alkotói teljesítményére nem csak a fehérváriak, de az azt megismerő "idegenek" is joggal lehetnek büszkék.

A kötet a Bory-várban és a Vajda János könyvesboltban kapható, és természetesen megtalálható a könyvtárakban is.

 

  

Szöveg: Havasi Tímea

 

 

 

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.