„Mintegy 5-6 milliárd forinttal csökken önkormányzatunk bevétele 2020-ban!”

2020.11.17. 11:40
KÖZLEMÉNY - 2020. november 17. (kedd) 
Tájékoztató a költségvetésről.  
 
 
 
 
 
 
A város költségvetéséről, az elmaradó bevételekről és az ennek okán megváltozott lehetőségekről ír közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint írja, a város gazdálkodása stabil, és továbbra is folyamatosan tájékoztatást fog adni az aktuális helyzetről. A bejegyzés teljes szövege az alábbiakban olvasható.

„Mintegy 5-6 milliárd forinttal csökken önkormányzatunk bevétele 2020-ban!2021-ben is csak ezzel a drasztikusan kevesebb bevételi szinttel számolhatunk! Ennek alapján kell zárnunk az idei évet és reálisan tervezni a jövő évi költségvetést. A járvány kezdete óta egyértelmű, hogy a Covid-19 közvetlen egészségügyi és szociális hatásai mellett annak súlyos gazdasági következményei is mindannyiunk életét elérik, ha máshogy nem, a városunk költségvetési lehetőségeinek jelentős visszaesésén keresztül sajnos mindenképp.

A járvány okozta vissza- illetve kiesés a gazdasági termelésben komoly bevételzuhanást okozott az önkormányzatunknál is. Az október végi adataink alapján Székesfehérváron a helyi iparűzési adóbevétel várhatóan 16-17 milliárd forint körül alakul majd idén a tavalyi 20 milliárd forinthoz képest. Ez 3-4 milliárd forintos visszaesés tehát a tavalyi eredményhez képest, annak ellenére, hogy szerencsére a legnagyobb ipari szereplőink teljesítménye már növekedést mutatott az elmúlt hónapokban. Az egyéb bevételkiesések, mint a normatívák, a gépjárműadó, az idegenforgalmi adó, a parkolás és egyéb tételek, valamint a védekezés költségei és a közösségi közlekedés miatti kiadásnövekedés várhatóan további 1,5-2 milliárd forinttal terhelik meg a város költségvetését.

Köszönhetően a takarékos gazdálkodásnak, a korábban összegyűjtött jelentős költségvetési tartalékoknak, a korábbi állami adósságkonszolidációnak, valamint a gyors tavaszi intézkedéseknek a város gazdálkodása stabil. Amennyiben a jogszabályi keretek, a helyi adózási rendszer a jelenlegi marad, illetve újabb komoly ipari visszaesés a második hullám miatt nem következik be, a 2021-es költségvetést is ezek között a csökkentett keretek között, elsősorban a működőképességre fókuszálva tudjuk majd megalkotni.

Amint további, konkrétabb adatokkal és jövőképpel tudok szolgálni a városunk gazdasági és költségvetési lehetőségeit illetően, ezt a szokott módon meg fogom osztani Önökkel.


 

dr. Cser-Palkovics András
polgármester" 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.