Betlehemi Szép Csillag – idén online kiállítással készülnek a kézművesek az adventre

2020.11.17. 13:40
KÖZLEMÉNY - 2020. november 17. (kedd) 
Hétfőn, kedden lehet leadni az alkotásokat.     Galéria  
 
 
 
 
 
 
Kivételes helyzetbe hozta a járvány a Fehérvári Kézművesek Egyesületét is. A szervezet Betlehemi Szép Csillag című pályázatához kapcsolódó kiállítást ezúttal online formában rendezik meg november 28-tól. A tárlat helyszínéül szolgáló Szent István Hitoktatási és Művelődés Ház, illetve az egyesület vezetői arra biztatják az egyéni alkotókat és alkotócsoportokat, hogy idén is bátran pályázzanak, és saját készítésű betlehemeikkel kapcsolódjanak a pályázathoz. A műveket november 23-24-én lehet leadni a művházban.

Csak tavaly hatvannál is több alkotás érkezett be a Betlehemi Szép Csillag pályázatra, ez is mutatja, hogy a felhívás évről évre igen nagy népszerűségnek örvend. A pályázat idén lett „nagykorú” azzal, hogy 18. alkalommal hirdette meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, valamint a Szent Donát Alapítvány.

Változtak-e a pályázati feltételek a betlehemek elkészítését illetően? – kérdeztük Szenczi Jánosnét, az egyesület elnökét.
Nem, továbbra is természetes anyagokból készült alkotásokat várunk, melyek a betlehemi jelenetet ábrázolják. Azt látjuk, hogy a pályázat nagyon népszerű, elég sok üzenetet, megkeresést kaptunk az elmúlt hetekben az ország különböző helyeiről, hogy megrendezzük-e? Nos, igen, megrendezzük, és bízunk abban, hogy a készítők el is tudják hozni a műveiket Székesfehérvárra.
 
 

Továbbra is pályázhatnak amatőr és profi kézművesek egyaránt? Hogyan értékelik a műveket?
Igen, ez továbbra is így van. A legszebb alkotások készítőit a zsűri megjutalmazza, külön díjazzuk a gyerek és felnőtt munkákat, valamint az egyéni és csoportos alkotásokat.

Van egy másik pályázati felhívásuk is Mesélő textilek címmel, melyre a pályázók többek között családi ereklyéket, szívükhöz, lelkükhöz közel álló régi ruhadarabokat, használati és dísztárgyakat küldhetnek be a hozzájuk fűződő különleges történetekkel. Erre is lehet jelentkezni?
Ezt a pályázati felhívást idén jelentettük meg első alkalommal. A betlehemi alkotásokkal azonos időben lehet leadni a textileket, az értékelésről pedig a beérkezett alkotások és az érdeklődés tükrében fogunk dönteni. Minden ide érkező munkát és történetet szerepeltetünk a kiállításon.

A betlehemi műveket a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban adhatják le a pályázók jövő hét elején – mondta Jakubek Tiborné, az intézmény igazgatója.
November 23-án, hétfőn, valamint 24-én, kedden 7 és 15 óra között várjuk az alkotásokat. Munkatársunkon kívül itt lesz a Fehérvári Kézművesek Egyesületének egy tagja is, ők veszik át a pályázati anyagokat.

A szakmai zsűri bírálata után milyen formában rendezik meg a kiállításukat, tekintettel a járvány hozta kivételes helyzetre?
November 28-án, szombaton rendezzük a zártkörű megnyitót, melyet rögzítünk, majd a videót feltöltjük a honlapokra és egyéb platformokra. Így online bárki megcsodálhatja majd az alkotásokat. Úgy vélem, nagyon nagy szükség volt arra, hogy a korlátozások ellenére is meghirdessük a pályázatunkat! Ez az időszak még inkább indokolja, hogy azok, akik rendelkeznek alkotókészséggel, a pályázat által is kifejezhessék az ünnephez kapcsolódó érzéseiket, megmutathassák önmagukat. Az alkotás nagyon intenzív, belső gyógyító erő! Odafigyeléssel, belső feltöltődéssel tudunk segíteni önmagukon, és a szépség közvetítésével támogatjuk a szélesebb környezetünket is.

 
A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 

  

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.