Átmenetileg felfüggesztették túraprogramjaikat a természetjáró szervezetek

2020.11.18. 11:28
KÖZLEMÉNY - 2020. november 18. (szerda) 
Fontos az egyéni sportolás, a kihívások megoldása, a jövő tervezése.  
 
 
 
 
 
Érzékenyen érintik a járványügyi szigorítások a túrázókat, a természetjárókat is. A tavaszi időszakhoz hasonlóan ezúttal is felfüggesztette minden csoportos túráját és rendezvényét a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület. A szervezet elnöke, Asbóth Katalin ugyanakkor úgy látja: a kapcsolattarás, a rendszeres testmozgás, a következő túraprogramok tervezése, szervezése átsegít a nehéz időszakon, hogy annak elmúltával ismét élvezni tudják a közösség élményét. 

Az érvényben lévő korlátozások érintik a Magyar Természetjáró Szövetség, ezzel együtt a székesfehérvári Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület tevékenységét is. A csoportosulás betiltása miatt átmenetileg felfüggesztették a szervezett, csoportos túrákat. Ugyanakkor az egyéni sporttevékenység továbbra is megengedett a közterületen, a nyilvános, illetve a szabadtéri sportpályákon, így lehet futni, gyalogolni, kerékpározni.

Egyéni, családi túrázás lehetséges, ha tíz főnél kevesebb a létszám – tájékoztatott Asbóth Katalin, a Gyöngyvirág Egyesület elnöke. Elmondta: a kirándulások során különösen figyeljünk arra, hogy viseljünk maszkot a frekventált helyeken, valamint a tízezer főnél nagyobb létszámú településeken a kijelölt közterületeken. Tartsuk be a kijárási tilalom idejét, továbbá szükséges szem előtt tartani, hogy turistaként szabadidő eltöltése céljából nem tartózkodhatunk szálláshelyen.

Asbóth Katalin ugyanakkor optimizmusra, egymás támogatására hívja fel a tagtársak figyelmét: „A intézkedések jelentősen átrendezik, esetenként felborítják életünket. Ezért kérünk Benneteket, hogy segítsünk egymásnak türelemmel, toleranciával áthidalni a megpróbáltatásokkal járó heteket. Figyeljünk az egészségünkre, tartsuk meg a szükséges távolságot egymástól, és lehetőség szerint használjunk mosható, textilből készült maszkot!”

A szakember – mint mindig, most is – optimistán tekint a kihívásokra: „Nem kell feltétlenül otthon ülni és szomorkodni! A mozgás jót tesz a szervezetünknek, a hangulatunknak, pláne, ha a természetben tesszük. Sajnos a közösségi élmény most elmarad, de majd bepótoljuk. Otthon is van lehetőség a mozgásra az egyszerű tornától kezdve a komolyabb fitneszgyakorlatokig.”

Mentális, érzelmi szempontból igen nagy hangsúlyt kap most a kapcsolattartás, a korábbi túrák, emlékek felidézése, egymás segítése a különféle teendőkben, és a jövő tervezése – mondja Asbóth Katalin. „Ez az időszak teljesen jó arra, hogy tervezgessük a következő túráinkat, mi is most állítjuk össze a következő évi programjainkat. Nem kell „leüllni", hanem optimistán, átgondoltan előre tekinteni. Úgy fogjuk fel, hogy ez egy feladat, egy kihívás, amit meg kell oldani, és a lehetőségekhez képest a legtöbbet kihozni belőle.”

 

 

Szöveg: Havasi Tímea
 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.