A gyógynövények nyomában

2020.11.18. 14:20
KÖZLEMÉNY - 2020. november 18. (szerda)
Kiadvány Fejér megye természetes patikájáról. Galéria
 
 
 
A gyógynövények nyomábancímmel készített gazdagon illusztrált kiadványt Lencsés Rita természetgyógyász, fitoterapeuta, a népszerű Herbarius programok gyűjtő és ismertető túráinak a vezetője. Az összeállítás 45 gyógynövényt tartalmaz: az egyes környékbeli helyszíneken található és gyűjthető növények bemutatása mellett a feldolgozásukról, gyógyászati felhasználásukról és a kedvenc lelőhelyekről is olvashatunk. 


A gyógynövények nyomában – A természet patikája Fejér megyében
címmel megjelent Lencsés Rita gyógynövényszakértő első könyve.

A szerző több éve vezeti a Herbarius programok ismeretterjesztő-gyűjtő túráit. A gazdagon illusztrált kötet éppen azokat a vadon termő gyógynövényeket mutatja be, szám szerint 45-öt, amelyekkel a programok során találkozhatnak a résztvevők Fehérvár közelében. A részletes alaktani leírások mellett a tartósításra, a hatóanyagokra, a külső-belső felhasználásra is kitér a könyv, ezenkívül kultúrtörténeti érdekességeket is megoszt az olvasókkal. A növények bemutatását gyönyörű fotók kísérik, valamint QR kódok segítségével saját készítésű, az adott témához kapcsolódó videókból további információkhoz juthatunk.

„Újra az érdeklődés középpontjába került az az elfelejtett tudás, mely már az emberiség kezdete óta ismert volt. (…) A természetkedvelő és -járó emberek szívesen gyarapítják házi patikakészletüket túráink alatt gyűjtött gyógynövényekkel egészségmegőrzés vagy éppen problémáik alternatív kezelése céljából. Ezek pontos ismerete és szakszerű gyűjtése elengedhetetlen tudnivaló. A jelenlegi kiadvánnyal szeretnék segíteni eligazodni az olvasóknak, érdeklődőknek a helyi gyógynövényvilágban.” – fogalmaz Lencsés Rita az előszóban.

A kiadvány megírását a Lánczos-Szekfű ösztöndíjalap támogatta. A könyv fotóit Kővári Rudolf és Simon Erika készítették, a háttérgrafika Kopiás Gabriella munkája. A járványhelyzet miatt a könyvet most csak személyes egyeztetés után lehet megrendelni a 30/296-6480-as elérhetőségen.


A kötetről készült, valamint egy korábbi beszélgetéshez kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából!
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Kővári Rudolf, Simon Erika
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.