Januári visszapillantó

2021.01.04. 09:33
KÖZLEMÉNY - 2021. január 4. (hétfő) 
Új sorozatunkban hónapról hónapra felidézzük a 2020-as esztendő legfontosabb eseményeit.  
 
 
 
 
 
A 2021-es esztendő első két hetében a tavalyi év egy-egy hónapjának főbb történéseit idézzük fel visszapillantóinkban, röviden felelevenítve az eseményeket, és újra bemutatva a helyszíneken készült fotókat. A 2020-as év rendkívüli volt mindannyiunk számára, a koronavírus-járvány átírta a hagyományainkat, a mindennapi életvitelünket, az életritmusunkat, a teendőinket. Az év első hónapjában még nem gondoltunk arra, hogy micsoda változások várnak ránk. Mindez visszatükröződik abból, ahogyan Székesfehérváron is a hagyományos közösségi eseményekkel indult a tavalyi esztendő.

A szerencsében és a bőségben bízva, Székesfehérváron szerencsehozó lencsével indították a 2020-as esztendőt. Az új évet köszöntő közösségi rendezvényhez nagyon sokat csatlakoztak, az Alba Plaza előtt kígyózó sorokban álltak a fehérváriak, hogy fogyaszthassanak az ízletes étekből.
A kapcsolódó galéria ITT található.

2020. január 3-án köszöntötte Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András az év első székesfehérvári babáját. Lits Iván harmadik gyermekeként érkezett családjába. Az újszülött január 1-jén, hajnali 4 óra 42 perckor született a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban.
A kapcsolódó galéria ITT található.

2020. január 11-én kilencedik alkalommal rendezték meg a Székesfehérvári Jótékonysági Estélyt a társadalmi felelősségvállalás és az önzetlen segítségnyújtás jegyében. A karitatív esemény ötletgazdája, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes mellett színpadra lépett  Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész és a Cserta Banda is, a bált Lengyel Zsófia válogatott parasportoló konferálta. A vacsora után rendezték meg a hagyományos borárverést Miklós Csabi borász vezetésével. A bál a 2019. decemberi V. Adventi Jótékonysági Futással együtt rekordösszegű, csaknem 7 és félmillió forintos bevételt hozott. A támogatást az Önkormányzat megduplázta, így összesen közel 15 millió forintot kapott a két kedvezményezett, a Szent Kristóf Ház és a Fehérvár Travel Alapítvány. Az adományt, melyet jelképesen augusztus 17-én adtak át a Szent Kristóf Házban, a fogyatékkal élők és autisták ellátására, számukra élményt adó programok szervezésére fordították.
A bálon készült fotók ITT, a jelképes átadás fotói pedig ITT találhatóak.

2020. január 18-án rendezték meg a hatéves hagyományokra visszatekintő Városi Diákbált a MOL Aréna Sóstón. A városi fiatalság közösségi programján mintegy hétszázan vettek részt. A vendégek több mint fél évszázadot utaztak vissza az időben azzal, hogy az 1950-es, ’60-as éveket idéző hangulat jelent meg a zenében és az alkalmi viseletekben egyaránt.
A kapcsolódó galéria ITT látható.

2020. január 22-én összművészeti gálával ünnepelték a Magyar Kultúra Napját a Vörösmarty Színházban. A produkció a Székesfehérvári Balett Színház, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a teátrum művészeinek közös játékából jött létre. Itt adták át a „Pro Cultura Albae Regiae” díjat Tombor Tímeának, több mint négy évtizedes kiemelkedő táncművészeti, táncpedagógiai, művészeti vezetői és koreográfusi tevékenységéért. Köszöntötték még az az Alba Regia Szimfonikus Zenekart, melyet 2020. január elsejétől az Emberi Erőforrások Minisztere kiemelt minősítésű előadóművészeti szervezetté nyilvánított, továbbá a Vörösmarty Mihály Könyvtárt, amely elnyerte a Minősített Könyvtár címet, és ezzel bekerült az ország legjobbjai közé.
A kapcsolódó fotók ITT találhatóak.

2020. január 31-én több mint kétszáz megyei küldött részvételével elkezdődött a 10. Országos Diákparlament háromnapos programsorozata. Ez volt a harmadik, Székesfehérváron rendezett ODP, melynek fő témakörei az eszközök és felszereltség a XXI. század iskolájában, a hatékony nyelvoktatás, a naprakész szakképzés, a helyi és országos szintű érdekképviselet, valamint a lelki egészség és digitális immunitás voltak. A diákok legfontosabb legitim érdekképviseleti fóruma plenáris üléssel kezdődött, majd a résztvevők fórumokon és szekcióüléseken tanácskoztak a köznevelést és a diákéletet érintő fontos kérdésekről.
A nyitó napon készült fotók ITT találhatóak. 

–   VégeSzöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika és Molnár Artúr

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.