Februári visszapillantó

2021.01.05. 09:10
KÖZLEMÉNY - 2021. január 5. (kedd) 
Zajlott az ODP, elindult a múzeum Rendházának felújítása, elfogadták a költségvetést és Fülöp Gyula-emlékülést rendeztek.   
 
 
 
 
 
 
Mozgalmasan telt 2020 februárja Székesfehérváron – derül ki a tavalyi év fontos városi történéseire visszatekintő sorozatunkból. Lezajlott az Országos Diákparlament, melynek zárásaként egy 46 pontos javaslatcsomagot fogadtak el a küldöttek. Bejelentették, hogy indul Szent István Király Múzeum Rendházépületének teljes körű rekonstrukciója. Megszavazta a Közgyűlés a város 2020. évi, több mint 67 milliárd forint összbevételű költségvetését, amely akkor még nem számolhatott a koronavírus-járvány okozta bevétel-kieséssel. Dr. Fülöp Gyula egykori múzeumigazgató tiszteletére emlékülést, míg a Maroshegyen ingyenes szűrőnapot rendeztek, és ismét önálló standdal jelentkezett Székesfehérvár a 43. Utazás Kiállításon, Budapesten.


212 küldött részvételével, 2020. január 31-től három napon át zajlott Székesfehérváron a X. Országos Diákparlament. Február 2-án, a záró plenáris ülésen a diákok által delegált küldöttek 46 ajánlást fogalmaztak meg, a legfontosabb témák között szerepeltek az eszközök és felszereltség a XXI. század iskolájában, a hatékony nyelvoktatás, a naprakész szakképzés, a helyi és országos szintű érdekképviselet, valamint a lelki egészség és digitális immunitás témakörei szerepeltek. Azt is javasloták, hogy 2022-ben ismét Székesfehérvár adjon otthont az ODP-nek. A szakmai munkán kívül a küldöttek interaktív, játékos városismereti versenyen, különböző kulturális és közösségépítő programokon is részt vettek. 

2020. február 3-án sajtótájékoztatón jelentették be, hogy indul a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása. Az Árpád-ház Program keretében megvalósuló nagyberuházáshoz a kormány 5,5 milliárd forintos támogatást biztosít, melyet a város 189 millió forinttal egészít ki. A létrejövő modern múzeumi tér elsőként a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című nagykiállításnak ad majd otthont 2022-ben.
Az épületben akkor készült fotók és a közzétett látványtervek ITT találhatóak.

Február 14-én zajlott az év legfontosabb közgyűlése, melyen a képviselőtestület elfogadta a város 2020. évi költségvetését. Az Önkormányzat 67,4 milliárd forintos összbevétellel és 33 milliárdos fejlesztéssel számolt akkor. A koronavírus-járvány okozta súlyos gazdasági következmények miatt azonban a bevételek mintegy 5-6 milliárd forinttal csökkentek tavaly, és 2021-ben is csak ezzel a drasztikusan kevesebb bevételi szinttel lehet számolni. Ugyanakkor fontos, hogy a város biztonságos, stabil működtetése folyamatosan garantált.
A közgyűlésen készült fotók ITT találhatóak.

Február 21-én emlékülést tartottak a Városháza Dísztermében dr. Fülöp Gyula nyugalmazott múzeumigazgató tiszteletére, aki 2019. december 25-én hunyt el. Az avar kor kutatójáról, a régészről, az emberről kollégái, pályatársai, tisztelői, barátai közösen emlékeztek, és vettek tőle közös végső búcsút.
Az emlékülésen készült fotók ITT találhatóak.

Február 22-én rendezték meg a Maroshegyi Egészségnapot, ezzel nyitották meg a 2020. évi városrészi szűrőprogramok sorát. A lehetőséget kihasználva közel 120-an vettek részt az ingyenes vizsgálatokon, melyeket a kórház orvosai, szakdolgozói végeztek a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban.
A szűrőnapon készült fotók ITT találhatóak.

Február 27-én a Hungexpo-n nyitották meg a 43. Utazás Kiállítást, melyen ismét önálló standdal jelent meg a város a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. képviseletében. Székesfehérvár színes szigetén a kulturális rendezvények mellett bemutatták a szabadidős, üzleti és sportturizmus lehetőségeit is.
A nyitó napon készült fotók ITT találhatóak.


 

–    Vége

Szöveg: Havasi Tímea

Fotók: Simon Erika és Molnár Artúr
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.