A korlátozások ellenére is sok kutya veszett el szilveszterkor Székesfehérváron

2021.01.05. 12:28
KÖZLEMÉNY - 2021. január 5. (kedd) 
Összefoglaló az ASKA és a HEROSZ tapasztalatairól.
 
 
 
 
 
 
Nem voltak jelentős hatással a szilveszter körüli korlátozások az állatmentő szervezetek munkájára Székesfehérváron. Idén is sok állat elkóborolt a durrogtatás okozta sokkhatás miatt, de vannak pozitív tapasztalatok is. Az ASKA menhelyre négy nap alatt közel harminc bejelentés érkezett, a talált kutyák mindegyikét haza tudták juttatni. A HEROSZ Fehérvári Állatotthona is folyamatosan kapja a bejelentéseket, bár a csúcsot a következő napokra várják.

Örömmel fogadták az állatmentő szervezetek a pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó szigorításokat szilveszter előtt. Az új szabályok azonban nem teljesen hozták meg a várt hatást, hiszen voltak és még mindig vannak félelmükben elkóborolt állatok, de a segítségnyújtást illetően jó tapasztalatok is születtek.

„A legnagyobb gondot szokás szerint az jelentette, hogy nem csak december 31-én, hanem 28-a és január 2-a között folyamatosan tűzijátékoztak, petárdáztak, ami miatt a kutyák világgá szaladtak. Rengeteg bejelentést kaptunk és kapunk, megállás nélkül végezzük a mentést.” – fogalmazott Molnár Tamásné, az ASKA menhely vezetője.
Elmondta, hogy a befogott állatok száma nem csökkent, de mindegyiket nagyon hamar haza tudták adni a chipnek köszönhetően. Köszönet és dicséret illeti a lakosságot, különösen a székesfehérváriakat, akik közül többen otthonaikba fogadták a megtalált kutyákat, és értesítették az állatmentőket. Kiemelten nehéz eset történt Pusztavámon, ahol egy mocsárba ragadt tacskót mentettek meg a polgárőröknek köszönhetően.
A szakember úgy látja, fontos lenne kompromisszumot kötni. „Fogadjuk el, hogy vannak, akik szeretnek tűzijátékozni, de akkor ez történjen csak december 31-én. Erre felkészülhetnek  a gazdák az állataik biztonságos elzárásával, de napokon keresztül ezt nem tudják megtenni. A sokkhatás okozta menekülési kényszer súlyos sérüléseket okozhat a kutyáknál, a cicáknál és a vadon élő állatoknál egyaránt, de minket, embereket is megvisel, úgyhogy nagyon jó lenne egy kompromisszumos megoldás.” Az ASKA állatmenhelyen a +36 30 206 5372-es vagy a +36 30 317 4370-es számon fogadják a bejelentéseket.

A HEROSZ Fehérvári Állatotthonában sem tapasztaltak lényeges változást. „Sokan keresik kétségbeesetten az elveszett állataikat, bár a rohamot a következő napokra várjuk. A szilvesztert követő egy hétben emelkedik meg jobban a kereső hívások és Facebook-üzenetek száma. Azt várjuk, hogy a beérkező állatok száma is a következő napokban fog megnövekedni.” – mondta Krepsz Gyöngyi, az állatotthon vezetője.
Hozzátette, Székesfehérváron többnyire a kertvárosi övezetekben és egyes külterületeken volt sok ’durrogtatás’, de a településeken is eltérő mértékű hangoskodást tapasztaltak a menhely önkéntesei. Az állatok a szökést követően nagyon nagy távolságokat képesek megtenni, és menekülnek az emberek elől. Néhány nap elteltével azonban megéheznek, fáznak, és újból keresik az emberek közelségét, ekkor találhatják meg és foghatják be őket. Ennek megelőzésére fontos lenne, hogy az érzékeny kutyákat még a kertes házaknál is csak pórázon engedjék ki a szabadba szilveszterkor. Idén a szökések számát némileg csökkenthette, hogy a gazdák otthon tartózkodtak a karantén miatt.
A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy aki talált állatot fog be, készítsen róla fotót és leírást, a megtalálás helyének és idejének pontos megjelölésével együtt, ennek alapján a különféle felületeken sokkal könnyebb a beazonosítás. A HEROSZ Fehérvári Állatotthona a +36 30 9858-309-es számon hívható.

 

–  Vége –

Szöveg: Havasi Tímea

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.