Online szülői értekezletet tart a pályaválasztás kapcsán a Székesfehérvári Szakképzési Centrum

2021.01.06. 10:55
KÖZLEMÉNY - 2021. január 6. (szerda) 
 
 
 
 
 
 

A középiskolai továbbtanulásban nyújt segítséget a Székesfehérvári Szakképzési Centrum: a szülők és diákok a beiskolázási tájékoztató mellett az alapszakmákról és ágazatokról olvashatnak részletesen az SZSZC honlapján, ahol megtalálhatják a felvételihez kapcsolódó fontos határidőket is. A járványhelyzet miatt az intézményeket virtuális séta során járhatják be az érdeklődők – tájékoztatott Szépné Holczer Piroska, az SZSZC főigazgatója. A pályaválasztás kapcsán a szakképzésről január 13-án, szerdán 17 órától online szülői értekezletet tartanak közösségi oldalukon, ahol lehetőség lesz szóban és írásban is kérdezni.


ÖKK:
Az idei tanévtől a szakképzési rendszer jelentősen átalakult. Milyen alapvető változásokat jelent ez?

Szépné Holczer Piroska: Az új szakképzési rendszer sokkal rugalmasabb lett, mindenkinek két alapszakmát és egy szakképesítést van lehetősége megtanulni. Az új szakképzési rendszerben az alapszakmák megszerzése iskolai rendszerű képzésben valósul meg: az ötéves technikumban érettségi és technikusi szintű szakképzettség szerezhető, a hároméves szakképző iskolában a tanuló a képzés végén szakképzettséget szerez. 2020 szeptemberétől a szakgimnáziumokból öt éves technikumok lettek, a szakmákra specializálódott szakközépiskolák pedig szakképző iskolák, amelyekben a képzési idő továbbra is három év. A Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tizenegy oktatási intézmény tartozik, ezekben várják nyolcadik osztály után a diákokat, akik több mint 170 alapszakma közül választhatnak.

ÖKK: A 2020/21-es tanévben a járványhelyzet miatt sok új kihívásra kellett választ keresni a továbbtanulás terén is. Milyen feladatokat jelentett ez?

SZHP: Valamennyi intézményünk a saját honlapján készített egy-egy külön összeállítást a nyolcadikos diákoknak. A centrum honlapjára mindenki küldött bemutatkozó kisfilmet, amely virtuális séta keretében mutatja be az adott iskola életét, az ott folyó képzéseket, a diákéletet, és online nyílt napokat tartanak. Azokban az iskolákban, ahol felvételi is szerepel a továbbtanulás követelményei között, ott online felkészítőket is szerveztek. Az általános iskolákban rendezett pályaorientációs napokon szintén online vettek részt a középfokú intézmények képviselői. 

ÖKK: Február 19-e a jelentkezési határidő, vannak azonban olyanok, akik még mindig bizonytalanok. A szülők elképzelése, a pedagógus ajánlása mellett milyen segítséget kaphat egy diák?

SZHP: Pedagógusként és szülőként is a legjobb szándékkal igyekszünk terelni gyermekeinket a pályaválasztásuk során, saját élettapasztalataink és a rendelkezésre álló információk alapján. Ha valakinek kétségei vannak, hogy melyik szakma lenne a legjobb választás gyermeke számára, lehetőség van ingyenes, egyéni pályaorientációs tanácsadásra is, amelyről a palyaorientacio@szfszc.hu e-mail címen kaphatnak bővebb felvilágosítást. A szülőket online szülői értekezletre hívjuk és várjuk szeretettel január 13-án, szerdán 17:00 órakor, közösségi oldalunkon élő bejelentkezés formájában. Kérdéseiket feltehetik az eseményt megelőzően a "Beszélgetések" alatt, illetve a bejelentkezés közben kommentben.

A továbbtanulásról, a pályaválasztásról szóló ÖKK Podcast is elérhető, amelyben Szépné Holczer Piroska főigazgatóval és Nagy Ádám János bútorasztalossal hallhatnak interjút. 

                                                       - Vége -

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.