Vedd fel a nyúlcipőt 2021-ben!

2021.01.06. 13:10
KÖZLEMÉNY - 2021. január 6. (szerda) 
Jó tanácsok kezdő futónak Kaufer Tamástól.       Galéria    
 
 
 
 
 
 
 
Egészségesebb, sportosabb életmódra tesznek fogadalmat nagyon sokan az új esztendőben. A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, egyre többen űzik manapság – kortól függetlenül. Hogyan „fussunk neki” kezdőként, hogy a fizikai felfrissülés mellett valódi örömünket leljük benne? Mikor és hol érdemes futni? Befolyásol-e az időjárás? Milyen felszereléseket szükséges beszereznünk, és mi az, ami elsőre még felesleges? A válaszokat Kaufer Tamás, a Székesfehérváron jól ismert futó- és sportrendezvény-szervező adja meg.

Manapság egyre jobban növekszik a kocogás, a futás népszerűsége. Praktikus sportolási forma, nem igényel sok felszerelést, városban és vidéken is űzhető. A rendszeres futás edzettebbé tesz, megnöveli az állóképességünket, és számos kedvező hatást gyakorol a testi, lelki, mentális működésünkre.

Kaufer Tamás futó- és sportrendezvény-szervező évtizedek óta hódol a sportágnak. Kiváló ötleteivel, javaslataival ösztönzi mindazokat, akik szeretnének életmódot váltani az egészségesebb, örömtelibb mindennapokért. A szakember szerint a futás mindenkinek ajánlható, kezdőknek és újrakezdőknek egyaránt. Egyedül egészségügyi okok miatt nem javasolható, így egyes betegségek, például szív- és érrendszeri elváltozások esetén érdemes a futás megkezdése előtt a sportorvost felkeresni. Az életkort tekintve, a megfelelő szabályok betartása mellett, nincs alsó és felső határ.

Milyen alapfelszereléseket kell beszereznie egy kezdő futónak?
A futócipő az egyetlen valóban szükséges, ám nélkülözhetetlenül fontos „kellék”. Kezdőként egy széttaposott, nem futás céljából kialakított cipő használata kellemetlenségekhez, sérülésekhez vezethet. A jó futócipőt nem érdemes megúszni! Érdemes azonban elvégeztetni egy ingyenes számítógépes talpvizsgálatot, erre Budapesten, illetve egyes sportszaküzletekben, futóboltokban van lehetőség. Felmérik a láb állapotát, kisebb-nagyobb elváltozásait, melyekhez igazodva már ki tudjuk választani a számunkra legmegfelelőbb cipőt. Nagyon fontos még a lábbeli nagysága, akkor jó, ha a sarokrésznél a kezünk mutatóujját még kényelmesen be tudjuk helyezni, azaz egy számmal nagyobb egy normál utcai cipőhöz képest. Ha ez nincs, akkor megfájdulhat a lábkörmünk. A ruházatot tekintve kezdőként nyugodtan használhatunk egyszerűbb, olcsóbb szabadidőruhát, és ha igazán belejövünk, akkor ajánlott a drágább futófelszerelés. A cipő a legkomolyabb, ez a lényeg! Gyakran ráírják, hogy milyen gyakorisággal, heti hány alkalommal lehet az adott darabot használni, ezt is érdemes figyelembe venni.

Milyen terepet válasszunk a sportoláshoz?
Ami a legfontosabb, hogy betont, aszfaltot ne, vagy csak keveset. Több évtizedes tapasztalataim alapján mindenkit óvok ettől, válasszunk inkább földutat, makadám utat. Székesfehérváron el vagyunk kényeztetve, kiváló rekortán pályáink vannak például a Halesz-ligetben, a Bregyóban, de lehet választani a Bregyó melletti kiserdőt, a Palotavárosi-tavak melletti területet és a Béke-téri salakos körpályát is. Ezekre válasszunk utcai futócipőt.

Mekkora távval érdemes kezdeni az edzéseket?
A táv helyett érdemes az időben gondolkodni, és feltétlenül betartani a fokozatosságot. Az abszolút kezdőknek – nem lebecsülendően – elég a 3-5 perces, lassú, kényelmes futás, innen lehet tovább lépni. Felkészülés nélküli túlzott terhelésnél a testünk nagyon gyorsan adhat egy robbanásszerű, negatív visszajelzést.  Az első alkalmakkor ne akkor hagyjuk abba, amikor már elfáradtunk, mert ez rosszullétet, vércukorszint-csökkenést okozhat. A percek fokozatos növelésével mindenki kialakíthatja a saját ritmusát. Heti három edzés már nagyon jó, örömteli eredményt hozhat!

Mikor a legkedvezőbb edzeni a napszakot tekintve?
Erre nincs általános szabály, bármikor, amikor időnk, kedvünk engedi. A futás éppen azért jó, mert ilyen tekintetben semmihez nem vagyunk kötve. Van, aki imádja a hajnalokat, van, aki az estéket. Ez utóbbinál fontos, hogy egyes futópályákat ki is világítanak, így azok biztonságosan használhatóak a sötétben.

Befolyásoló tényező-e az időjárás?
Gyakorlott futóknál nem, kezdőknél azonban igen. Ha valaki a meleg szobából hirtelen kimegy a jéghideg levegőre, attól megfázhat, bedurranhat a torka. A mostani időszak nem optimális arra, hogy egy kezdő futó hirtelen, hosszú időre kiszakadjon az otthoni környezetéből, így itt is feltétlenül ajánlott a fokozatosságot tartani.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

Szöveg: Havasi Tímea
Fotók: Molnár Artúr
 

  

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.