Továbbra is fenntartja népszerű kölcsönzési szolgáltatásait az Aranybulla Könyvtár

2021.01.07. 15:50
KÖZLEMÉNY - 2021. január 7. (csütörtök) 
Szeretnék visszaállítani a személyes kapcsolatot az olvasókkal.     
 
 
 
 
 
 
A tavalyi rendkívüli évben is folyamatosan kiszolgálta az olvasóközönséget az Aranybulla Könyvtár Alapítvány. Az intézmény továbbra is fenntartja népszerű szolgáltatásait, a könyvek házhoz szállítását, valamint könyv- és kiadványcsomagok igény szerinti összeállítását, helyben történő átvétellel. Csiszárné Mahler Mónika igazgató bizakodóan tekint 2021-re, és reméli, hogy hamarosan újraindulnak a rendezvényeik és a személyes találkozások az olvasókkal.

Az Aranybulla Könyvtár Alapítvány húsz éve működik, 2020-ban is elsősorban a Ráchegyen élők számára nyújtott folyamatos és szakszerű nyilvános könyvtári ellátást. Az intézmény olvasóinak közel egyharmadát a nyugdíjas korosztály teszi ki, sok a hátrányos helyzetű, nehéz életkörülmények között élő látogató.

„Nagyon nehéz volt a 2020-as év a kulturális szféra intézményei, így a könyvtárak számára is. Szakmailag és emberileg is megviseltek minket az elmúlt hónapok, mégis azt gondolom, hogy mindenki megpróbálta kihozni a legtöbbet ebből a helyzetből. Zárva tartás idején minden lehetséges felületet felhasználtunk és felhasználunk most is arra, hogy tarthassuk a kapcsolatot az olvasóinkkal, és ne veszítsük el őket.”
– fogalmazott Csiszárné Mahler Mónika igazgató. Elmondta, hogy 2019-ben közel 900 beiratkozottjuk volt, ami mostanra 612-re csökkent. A kölcsönzések száma is jelentősen változott, míg 2019-ben 42 ezer, addig 2020-ban 28 ezer kölcsönzés volt az Aranybullában. Ugyanakkor örvendetes, hogy tavaly 547 darab új könyvvel és hangoskönyvvel gyarapították az állományt, ami hasonló a tavaly előtti beszerzéshez. A rendezvények – a kiállítások, a író-olvasó találkozók és a kisközösségi csoportfoglalkozások – közel fele elmaradt, ezeket szeretnék pótolni. Érdemes figyelemmel kísérni az intézmény holnapját és közösségi oldalát, ahol folyamatosan közzéteszik az új könyveket, és egyelőre ugyanezeken a felületeken működik a Bütykölde kézműves foglalkozássorozat is.

Az intézményvezető elmondta, hogy hogy május óta működtetik a Könyvet házhoz! szolgáltatásukat, amivel elsősorban a veszélyeztetett, idős korosztályt és a diákokat célozzák meg. A telefonon, e-mail-en, vagy Facebook-üzenetben megrendelt, körülbelül öt darabból álló könyv- vagy kiadványcsomagokat a munkatársaik és egyik önkéntesük közreműködésével viszik el a megbeszélt címre. Továbbra is vannak azonban olyan olvasók, akik ragaszkodnak a személyes találkozáshoz, egy rövid beszélgetéshez, számukra a bejáratnál, a könyvtári tértől elszeparált helyen biztosítják a könyvek átvételét a járványvédelmi szabályok betartásával. A visszaszolgáltatott könyveket 72 órás karantén után lehet újra kikölcsönözni.  Az eddigi olvasói beiratkozásokat fenntartják, azonban új beiratkozásra egyelőre nincs lehetőség.

„Készülünk arra, hogy véget érjen a pandémia, újra nyithassunk az olvasóink felé és kialakíthassuk a normál működési rendünket. A munkatsárakkal együtt várjuk, hogy meglegyen a napi kapcsolat az olvasókkal, ami most nagyon-nagyon hiányzik!”
– tette hozzá az Aranybulla igazgatója.

 

 

Szöveg: Havasi Tímea 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.