ASPEKTUSOK

2021.01.07. 15:38
KÖZLEMÉNY - 2021. január 7. (csütörtök) 
Tizenöt fehérvári művész alkotásából nyílik kiállítás Budapesten
 
 
 
 
 

A Székesfehérvári Művészek Társasága 15 tagjának alkotásaiból nyílik kiállítás Budapesten. Az Aspektusok című tárlatot január 9-én, szombaton 17 órakor Szűcs Erzsébet művészettörténész ajánlja online az érdeklődők figyelmébe. A tárlat az Artézi Galéria közösségi oldalán és honlapján elérhető.


Tizenöt Fehérváron élő és alkotó művész munkáit mutatja be sokféle műfajban és sokféle stílusban a budapesti Artézi Galéria szombaton nyíló kiállítása. „Mindegyik művész a saját igazságát igyekszik megfogalmazni, remélve, hogy azok hozzájárulnak – szűkebb értelemben a saját koruk, tágabb értelemben az élet jobb megértéséhez. Ha tudják – ha nem, lényegében az igazság aspektusait tárják fel, segítenek abban, hogy elhangozzon Isten kilencmilliárd neve. A világjárvány sokkja és a digitális paradigmaváltás elbizonytalanító hatása különösen indokolja, hogy találkozzunk kulturális értékekkel.” – írja a kiállítás katalógusában Németh Géza festőművész, a galéria művészeti vezetője.

Az igazi térben lévő, de online látogatható tárlatot január 9-én, szombaton 17 órakor Szűcs Erzsébet művészettörténész nyitja meg. Kérdésünkre elmondta, a galéria, illetve annak művészeti vezetője, Németh Géza adott megbízást Büki Zsuzsannának és Szentes Ottokárnak, hogy legyenek kurátorai egy kiállításnak, ebben a magánerőből szervezett, független galériában. A művészházaspár örömmel vállalta a megbízást, úgy döntött, hogy a szubjektivitást is vállalva válogat a saját művészeti közösségük tagjai közül. Így az ötventagú Székesfehérvári Művészek Társasága egyesületéből 15-en vehetnek, vesznek részt ezen a tárlaton. „A jelen kiállításra felkért, itt megjelenő székesfehérvári művészek „halmaza” egyáltalán nem homogén. Sem életkorukban, sem az általuk művelt műfajukban, de még alkotói környezetében, lakóhelyében és annak jellegében sem.” – mondta Szűcs Erzsébet, aki hozzátette, a csoport tagjai (Arany Gold Zoltán, Bauer István, Büki Zsuzsanna, Haraszti Zsolt, Kiss László, Máder Barnabás, Mosberger Róbert, Péter Ágnes, Pinke Miklós, Revák Katalin, Szarka Tamás, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Végvári Beatrix, Varga Gábor Farkas) generációk szerint négy korosztályt képviselnek, ám egyáltalán nem látszik a kiállításban ez a nemzedéknyi életkorkülönbség.

A kiállítás január 9-én, szombaton 17 órakor nyílik az Artézi Galériában. A megnyitó és a tárlat a közösségi oldalon, valamint a galéria honlapján http://www.artezi.hu/ is megtekinthető.

 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.