Májusi visszapillantó

2021.01.08. 09:05
KÖZLEMÉNY - 2021. január 8. (péntek) 
 
 
 
Online ballagás, rendhagyó érettségi, új edző az Alba Fehérvárnál: felemás hónap volt 2020 májusa. A koronavírus-járvány enyhülésével az élet lassan-lassan visszatért az utcákra, a hónap második felétől újra kezdett programokkal megtelni a Belváros, nyitottak az óvodák, a múzeumi kiállítóhelyek, a kutyafuttatók. Újra lehetett esküvői időpontokat foglalni, a fogászati ellátás visszaállt a megszokott kerékvágásba. A természet is újraéledt: Sóstón kisbaglyok születtek, virágba borultak a terek – nem csak pünkösd miatt. Mindezen közéleti és ünnepi történések mellett fontos gazdasági bejelentést is tett az MFB Invest Zrt.: Debrecent követően Székesfehérváron hozta létre tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapját, a Székesfehérvári Városi Alapot – így telt többek között a május Székesfehérváron.
 
2020 májusára már mindenki elfogadta, hogy ez az év más lesz, mint az eddigiek. A koronavírus számos hagyományt megváltoztatott, nem volt ez másképp a városi ballagással sem. 19 iskola 83 osztályának 1814 diákja ballagott Székesfehérváron – közülük 1421 érettségiző és 393 szakközépiskolás tanuló fejezte be középiskolai tanulmányait. A városi ballagást is rendhagyó módon online, szűk körben a Városháza Dísztermében tartották, ahol Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a végzős diákokat, akiknek nevében Csüri Fanni Noa búcsúzott. Ebben az évben valamennyi ballagó nevében egy közös szalag készült, amelyet Füreder Balázs végzős Deákos fiatal kötött fel a városzászlóra.
 
Sosem tapasztalt körülmények között tehették le érettségi vizsgáikat és szakmai vizsgáikat is a fiatalok. 19 fehérvári iskolában összesen mintegy 1400 diák érettségizett tavaly – felszerelkezve minden szükséges védőfelszereléssel és fertőtlenítő eszközzel –, ezúttal csak írásban. A járványügyi óvintézkedések miatt külön eljárásrendet kellett készíteni minden intézményben, az osztálytermekben mindenhol 4-10 fő foglalhatott helyet, megtartva a másfél méteres távolságot, de a diákoknak lehetőségük volt kérelmezni a vizsgáik elhalasztását is. A fehérvári összefogásnak köszönhetően, az állam által biztosítottakon túl az Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskola mosható, tartós textilmaszkokkal támogatta a helyi iskolákat a vizsgák sikeres lebonyolítása érdekében. Felborult a szakmai vizsgák rendje is: először a gyakorlati, majd az írásbeli vizsgákon mérethettek meg a tanulók.
 
A vírus terjedésének visszaszorításával a szigorító intézkedések is enyhültek: újraéledt a Belváros, kinyitott számos múzeum és kiállítóhely, a bölcsődék és óvodák, a kutyafuttatók. Sőt, a szerelmespároknak újra lehetőségük nyílt esküvői időpontot foglalni, a fogorvosok pedig ismét a megszokottak szerint láthatták el pácienseiket.
 
A természet is újraéledt: Sóstón kisbaglyok születtekwww.okkfehervar.hu/index.php, akiknek gyűrűzését nem csak fotókon, de egy videós összeállításban is megnézhették az érdeklődők az ÖKK jóvoltából. Virágba borultak a terek, a körforgalmak, amelyeket a Városi kert(sz)építő képes parktúra keretében járhattak be a nézők Homoki László parkfenntartási egységvezető kalauzolása mellett, de virágtengerré vált a piac területe is, ugyanis a Városgondnokság elkezdte átadni a Virágos Székesfehérvár pályázat egységcsomagjait.
 
A Honvédelem napja alkalmából dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Spányi Antal megyés püspök a honvédelem ügyének kiemelkedő támogatásáért, dr. Karsai Béla, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének elnöke pedig a honvédelem érdekében végzett tevékenységéért vehetett át kitüntetést a Honvédelmi Minisztériumban.
 
Mindezen közéleti és ünnepi történések mellett fontos gazdasági bejelentést is tett az MFB Invest Zrt.: Debrecent követően Székesfehérváron hozta létre tematikus vállalkozásfejlesztési magántőke alapját, a Székesfehérvári Városi Alapot. Ezzel MFB Csoporthoz tartozó, elsősorban közepes méretű vállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest székesfehérvári és Fejér megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásainak finanszírozásában kíván szerepet vállalni.
 
Májust jó hírekkel köszöntötte az Alba Fehérvár: a válogatott kosárlabdázó, Vojvoda Dávid áprilisi leigazolását követően a csapat bejelentette új edzőjét, Forray Gábor személyében. A fehérvári származású tréner két évig dirigálja a kék-fehéreket.
 
A hónap két ünneppel zárult, egybeesett ugyanis a pünkösd vasárnapja és a gyereknap. A város felvirágozásának pünkösdi hagyományát ebben az évben is megőrizték. Bár a Fehérvári virágos pünkösd alkalmával elmaradt a hagyományos közös séta és a régóta várt koncertek, de a város virágkötő mestereinek alkotásait idén is megcsodálhatták a Belvárosban sétálók a hosszú hétvégén. A tavasz utolsó hónapjának utolsó napján pedig a gyermeki mosolyoké volt a főszerep, ugyan a járványhelyzet miatt a hagyományos Hetedhét Játékfesztivál elmaradt, de Székesfehérvár Önkormányzata meglepetéssel készült így is a legkisebbeknek gyermeknap alkalmából: lufikapun átlépve, szálló szappanbuborékok között egy-egy lufival Levi bohóc köszöntötte őket a Koronás Parkban.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika, Molnár Artúr
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.