Online ülést tartott az Érdekegyeztető Fórum

2021.01.08. 13:28
KÖZLEMÉNY - 2021. január 8. (péntek)
A résztvevők a megbeszélésen megismerték a jövő évi költségvetés tervezetét
 
 
 
 
 
A járványhelyzethez alkalmazkodva online tartott év eleji ülést ma az Érdekegyeztető Fórum dr. Cser-Palkovics András vezetésével. Az Önkormányzat fenntartásában működő intézmények szakszervezetei a polgármestertől, Lehrner Zsolt gazdasági alpolgármestertől, valamint Mészárosné Jasztrapszky Regina gazdasági igazgatótól kaptak tájékoztatást a 2021. évi költségvetés őket érintő irányszámairól.
 
 
 
Az Érdekegyeztető Fórum a város vezetése, valamint a közszférában dolgozókat képviselő szakszervezetek közötti információáramlást, a szociális partnerek konzultációját biztosítja. 2021 első egyeztetési fórumát pénteken dr. Cser-Palkovics András polgármester vezette, ami a koronavírus-járvány miatt online zajlott.
 
Dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy a COVID-19 járvány 2021-et is biztosan meghatározza majd. Rendkívüli jogrend van érvényben, így a polgármesterek gyakorolják a közgyűlési hatásköröket is. A minél stabilabb és biztonságosabb évkezdés érdekében várhatóan a megszokott februári költségvetés-elfogadástól eltérően, idén már január közepén lesz költségvetése a városnak: „Átfogó módosításra kerül majd sor előreláthatólag májusban, bízom benne, hogy ezt már a Közgyűlés által elfogadva tehetjük meg, amikor a zárszámadással lezárjuk a 2020-as évet, és már ismerjük a 2020-as tényleges helyi adóbevételeket is. Alapvetően a költségvetés célja a biztonságos működés garantálása: az álláshelyek megtartása és a védekezési költségek finanszírozása mellett jutni fog ebben az évben is fejlesztésekre.”
 
A polgármester a személyi juttatásokról elmondta, hogy az idei évben – az előző évekkel azonos elvek alapján – a meglévő álláshelyekre, amelyek pontos száma 1641, a jogszabályi előírások és egyedi döntések figyelembevételével történt a tervezés. A minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről még nem született jogszabály, de az önkormányzat céltartalékban szerepelteti a minimálbér-különbözet biztosítására szükséges keretet.
 
Az Önkormányzat az előző évben biztosított ún. munkáltatói döntésen alapuló illetménykiegészítést továbbra is betervezi, bruttó 253 millió forint összegben. Ez az összeg 166,5 millió forint összeggel tartalmazza a kulturális ágazat munkavállalóinak bérelemét, a 2020. november 1. napjától hatályos jogszabályban foglaltakra tekintettel.
 
A városvezető beszámolt a pedagógus előmeneteli rendszer hatálya alá tartozó óvodai és bölcsődei foglalkoztatottakra vonatkozó változásokról is. Ők az illetményük 10 százalékának megfelelő ágazati szakmai pótlékra jogosultak. A 2021. évi személyi juttatások a pótlék összegét tartalmazzák, amely a bölcsődék esetében bruttó nyolcmillió forint, az óvodák esetében bruttó 113 millió forint többletkiadást jelent.
 
Szó esett a kafetéria juttatásról: „A veszélyhelyzeti tervezés mellett is cél, hogy a teljes évi kafetéria juttatás biztosításra kerülhessen. A 2021. évi bruttó érték változatlan, 12 527 Ft/hó/fő, mely az intézményi 1.641 álláshelyre éves szinten mindösszesen 247 millió Ft támogatást jelent.” – hangsúlyozta a polgármester.
 
A résztvevő szakszervezeti vezetők: Jámbor Ferencné, Szalai Tamás és Faragóné Fister Aranka megköszönték a polgármesternek, hogy a veszélyhelyzet ellenére a munkavállalók illetményének kifizetései töretlenek voltak, illetve, hogy az álláshelyek 2021. évre is biztosítottak. A fejlesztések kapcsán felmerült a Középiskolai Campus építésének kérdése, amelyről a polgármester elmondta, hogy december végén nyújtottak be javaslatot az EMMI-vel egyeztetve a Miniszterelnökség felé, amelyre az év elején várják a hivatalos állásfoglalást, hogy milyen formában kezdődhet el a beruházás.
 
Az egyeztetés végén a városvezető arra kérte a szakszervezetek vezetőit, hogy segítsék a koronavírus-járvány elleni védekezést azzal, hogy a védőoltásra való jelentkezésre kérik tagjaikat is.
 
 
 
 
 
 
A programhoz tartozó képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.