Júliusi visszapillantó

2021.01.11. 08:26
KÖZLEMÉNY - 2021. január 11. (hétfő)
 
 
 
 
 
 
Júliusban egy életnagyságú avar kori nehézlovas, Kerény érkezett Székesfehérvárra, és invitált időutazásra a Csók Képtárban. A nyár derekán fontos felújítások és fejlesztések kezdődtek a kórháznál, a velencei gyermektáborban, a Sóstó környékén és a Balatoni úti felüljárón. A székesfehérvári MJVSZ-csúcstalálkozón jelentették be, hogy 2021-ben 50 milliárd forint jut a Modern Városok Program fejlesztéseire, a városban írtak alá egy országos, honvédségre és sportra alapozó nevelési programot, bejelentették a KÉPES Program támogatott iskoláit, és felavatták a város első parkolóházát. Közben zajlott a nyár a napközis táborokban, a múzeumi tárlatokon, a Belvárosi Művészkorzón és a Csónakázó-tó partján, ahol a Zenekar meglepetéskoncertje a zene hullámaival varázsolta el a városlakókat. 


Fontos bejelentéssel kezdődött a július: elsején több mint 200 új parkolóhely építése kezdődött el a kórháznál a Modern Városok Program keretében, ezenkívül arról is hírt adtak, hogy a belgyógyászati tömböt érintő fejlesztések között egy háromemeletes épületet alakítanak ki, ami helyet ad majd a pulmonológiai, az onkológiai és az infektológiai osztályoknak is. Elkezdődött a Velencei Gyermek- és Ifjúsági Tábor nagyszabású fejlesztése is: a szintén kormányzati forrásból megvalósuló beruházással új kisházak, kétszintes közösségi épület, közösségi tér és új sportpálya is épül. Július elején azonnali felújítást indított Székesfehérvár Önkormányzata a Balatoni úti felüljárón, a felüljáró töltésének megerősítése céljából, illetve újabb parkolók építése és burkolatfelújítás kezdődött el a Sóstó környékén.

„Jövőre 50 milliárd forint jut a Modern Városok Program fejlesztéseire” – a bejelentés a Megyei Jogú Városok csúcstalálkozóján hangzott el, amit Székesfehérváron, a Városházán rendeztek. A 2021-es költségvetést tárgyaló közgyűlés a gazdaságvédelemre, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek létrehozására fókuszált.  Alig egy héttel később országos honvédelmi nevelési programról írtak alá megállapodást a városban: a Vértezd fel magad! elnevezésű program a hazafias nevelésre, a honvédség és a sport iránti kötődésre, bizalomra tanítja, illetve pályaválasztásra sarkallja a nevelőszülői hálózatban, otthonokban élő gyerekeket – az EMMI, a Honvédelmi Minisztérium, az MH és a Honvédelmi Sportszövetség együttműködésében.

Július 8-án hivatalosan is átadták Székesfehérvár első parkolóházát: a magánberuházással négy év tervezési idő és egy éves kivitelezői munka után egy őrzött, zárt, négyszintes épületet vehettek birtokba az autósok, már júniustól. A Belvárosi Parkolóház az egyre növekvő autószám miatt a város számára az egyik legfontosabb kihívás megoldásában is fontos szerepet tölt be, hangzott el az átadó ünnepségen.

A székesfehérvári vállalkozásokat a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek sem tántorították el, hogy a KÉPES Programmal 2020-ban is támogassák a város oktatási-nevelési intézményeinek felújítását, szebbé, komfortosabbá tételét: a kedvezményezettek az Arany János EGYMI, a Hétvezér Általános Iskola, a Teleki Blanka Gimnázium és a Zentai Úti Általános Iskola, jelentették be a sajtótájékoztatón. 

A nyár közepe több kiállítást is kínált. Kerény, az avar harcos a Csók Képtárban várta a látogatókat – egy legendás, eurázsiai jelentőségű lelet érkezett meg a nehézlovas életnagyságú, rekonstruált alakjával Székesfehérvárra. Az élvezetes és ismeretanyagokban gazdag tárlatban egy teljesen felszerelt avar jurtát és valódi, helyi fegyverleleteket is kiállítottak. Acsa Szücs Imre emlékkiállításával indult újra a Pelikán Galéria. A négy évtizedes pálya alkotásaiból: a látogatók a jellegzetes Biblia térképe-sorozat darabjait vagy a Velencei-tó képeit is megnézhették. A hónap végén jubileumi kiállítás nyílt meg a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban: a 160 éves, Székesfehérvár-Komárom közötti vasútvonal történetét egyedülálló tárgyakkal és tablókkal mutatták be. A városi kulturális programok között emlékezetes szombat délutánokat köszönhetünk a Belvárosi Művészkorzó sorozatának: a történelmi óriásbábok mellett kórusmuzsika, minikoncertek és hagyományőrző bemutatók várták az érdeklődőket, a Városház tértől a Fő utcán át egészen a Zichy ligeti Zenepavilonig. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar meglepetéskoncertet rendezett egy vasárnap este a Csónakázó-tónál, a víz és a zene hullámait Händl Vízizene-szvitjével és Kiss Diána Magdolna színművész versmondásaival élvezhette a közönség.  

A nyár derekán városszerte zajlottak a napközis táborok. A bregyóbeli Napraforgó Táborban számos hagyományos és újszerű programelem várta a gyerekeket: az Alba Regia Szimfonikus Zenekar csellistái Haydn-melódiákat, a V-61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete galambokat és nyulakat vittek a foglalkozásra. Míg egy másik délelőtt az egészséges életmódról és a lelki egészségről szólt az Egészségfejlesztési Iroda munkatársaival, és tűzoltóbemutató is volt a Perpetum Nemzetközi Speciális Kutató-Mentőkkel. Az Árpád Szakgimnázium Szak-Ma tárbort szervezett, ahol programozható varrógéppel, a villamos műhelyben pedig komplett kis díszasztalokon dolgozhattak a gyerekek, a nagyobbak még világítási kapcsolásokat is szereltek. Izgalmas felderítő vízitúrára indultak el Vital Club SE fiataljai: a legénység a rómaiak nyomába eredt egy sárvízi evezéssel, Székesfehérvártól egészen Gorsiumig, ahol a római őrnaszád építésével ismerkedtek. Fehérvári csipke és bútorfestő alkotóhetek zajlottak a Felsővárosi Közösségi Házban, a felnőtt résztvevők például a Sárközre jellemző gazdag motívumokkal ismerkedhettek meg; míg a Tarsoly kézműves táborban általános iskolások vakációztak.Szöveg: Fraller Ildikó
 
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.