Online koncerteznek a szimfonikusok

2021.01.13. 10:03
KÖZLEMÉNY - 2020. január 13. (szerda) 
 
 
 
 
 
Ugyan a koncerttermek a járványhelyzet miatt még nem látogathatók, de a komolyzene kedvelőinek nem kell lemondaniuk a zenei élményről: januárban az Alba Regia Szimfonikus Zenekar három nagyobb hangversenyének is részese lehet a közönség a videómegosztó csatornákon, mégpedig ingyenesen.
 
Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóján, 2020 decemberében az Alba Regia Szimfonikus Zenekar nagyszabású koncerttel emlékezett a német zeneszerző géniuszra. A Beethoven 250 című hangversenyt a járványhelyzet miatt felvételről, a Fehérvár Televízióban élvezhette a közönség – aki lemaradt a közvetítésről, vagy szívesen megnézné újra, január 10-e óta megtalálja a zenekar YouTube-csatornáján: https://youtu.be/Qy77gBGED-o A műsorban a D-dúr hegedűverseny és a VI. szimfónia hangzik el két tehetséges fiatal művész közreműködésével: a hangverseny szólistája Langer Ágnes hegedűművész, a zenekar élén pedig Farkas Róbert karmester áll.
 
Különleges, főként magyar származású zeneszerzők műveiből összeállított műsorral kedveskedett a Filharmónia Magyarország Filharmónia bérletének hangversenyén. A tegnap este a Vörösmarty Színházból közvetített koncerten Hajdú André Divertimentója és Dubrovay László III. trombitaversenye is felcsendült Bartók Béla Román népi táncok, Kodály Zoltán Galántai táncok, illetve Johannes Brahms Magyar táncok című darabjai mellett. A koncert szólistája Pálfalvi Tamás trombitaművész, az est karmestere pedig Somogyi-Tóth Dániel volt. A közvetítés a Filharmónia Magyarország YouTube- és Vimeo-csatornáján is elérhető: https://youtu.be/la02-uAL7mE és https://vimeo.com/497185104
 
Január 27-én egy, a próbatermükben rögzített koncerttel lepi meg közönségét a zenekar a YouTube csatornáján. A Csodavárócímű hangversenyen három mű hangzik el: Mozart Titus kegyelme című operájának nyitánya, szintén Mozarttól a C-dúr oboaverseny K.314, valamint Haydn-tól a D-dúr „Csoda” szimfónia No 96. A koncert szólistája Fóris István oboaművész lesz, vezényel: Thomas Kornél.
 
A szimfonikusok szerepet vállaltak Székesfehérvár magyar kultúra napjára készülő, több művészeti ágat felvonultató online produkciójában is. Ennek keretében Beliczay Gyula Szerenád vonószenekarra Op 36. című művének részleteit játsszák, G. Horváth László hangversenymester vezetésével.
 
Aki további komolyzenei élményre vágyik, érdemes böngésznie a zenekar folyamatosan frissülő YouTube csatornáját, hiszen a kínálat a közelmúltban számos kamarazenei koncerttel gazdagodott, de elérhető a zenekar decemberi, Rákász Gergellyel közös, A hangszerek királynője című ifjúsági hangversenyének és a novemberi Magyar requiem című koncert felvétele is: https://youtube.com/channel/UCbBzHfk7ks79_aTs_JDmM5g/videos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További információ:
 
Ifj. Major István
igazgató
Alba Regia Szimfonikus Zenekar
Székesfehérvár, Szabadságharcos út 59.
Telefon: 06-70/522-4692
E-mail: arso@arso.hu
Honlap: www.arso.hu
Facebook: www.facebook.com/ARSzimfonikusok
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.