Életbe lép a vörös kód

2021.02.12. 08:30
KÖZLEMÉNY - 2021. február 12. (péntek) 
Figyeljünk fokozottan a hajléktalanokra!     
 
 
 
 
 
 
Életbe lép a vörös kód jelzés pénteken délelőtt 10 órától, és várhatóan jövő szerdáig érvényben is marad a rendkívüli hideg miatt. A gyorsan betört fagyos levegő veszélybe sodorja a szabadban élő hajléktalanokat, így fokozottan figyelni kell rájuk. A székesfehérvári Kríziskezelő Központban van elég férőhely, mindenkit el tudnak helyezni, aki kéri – mondta Zsabka Attila, az intézmény vezetője.

A rendkívül fagyos, szeles időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe pénteken délelőtt tíz órától. Ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is – jelentette be szerdán Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

A székesfehérvári Kríziskezelő Központ folyamatosan figyeli az időjárás-előrejelzéseket, így már a hét elején számítottak a vörös kód életbe léptetésére. Ilyen esetben az utcai szolgálatot végző munkatársak figyelmeztetik a bizonytalan helyen éjszakázókat arra, hogy mi várható, folyamatosan járőröznek, segítenek, intézkednek, hogy ha kell. A Kríziskezelő Központban bőven van férőhely, mindenkinek tudnak ellátást biztosítani, aki hajlandó bemenni – mondta Zsabka Attila, a központ vezetője. Hozzátette, hogy van két, ágyakkal felszerelt, összesen 12 férőhelyes konténerük, tisztálkodásra használható szaniterkonténerrel együtt. Itt jelenleg ketten vannak éppen azért, mert igyekeznek a plusz férőhelyeket fenntartani az utcáról beérkezők számára. Van kihívás, hiszen a vörös kódot és a COVID-ot is figyelembe véve kell megoldani az elhelyezést. Minden segítségkérőt befogadnak, ugyanakkor különös figyelemmel kell lenni az izolációra, a nagyobb közösségbe jutás elkerülésére az olyan személyeknél, akiket nem ismernek, akiről nem tudják, honnan jött, vagy nem vizsgáltatta, oltatta be magát. A hétfőn és szerdán működő teajárattal folyamatosan meleg ételt, egyéb élelmet, alapvető gyógyszereket, takarókat, gyertyát juttatnak el a hajléktalanoknak.

Fontos, hogy ilyen rendkívüli időjárási körülmények között mindannyian figyelemmel legyünk az otthontalan embertársainkra! Ha közvetlen veszélyben lévő, ellátatlan embert találunk, azonnal a mentőszolgálatot hívjuk, hiszen ezzel az életét menthetjük meg! Egyéb esetben a Kríziskezelő Központ értesíthető az éjjel-nappal hívható +36 20 957 94 10-es telefonszámon.

 

Szöveg: Havasi Tímea

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.