Zsenge medvehagyma és pettyegetett tüdőfű a Bakonyban

2021.03.01. 13:15
KÖZLEMÉNY - 2021. március 1. (hétfő)
 
 
 
 
 
 
A jó idő megérkeztével egyre több, a természetben előforduló gyógynövénnyel találkozhatunk a kirándulások során. Lencsés Rita szakértő, a Herbarius programok vezetője személyes tapasztalatokat és képeket is megosztott egy Tés környéki túráról: a zsenge medvehagymáról, a pettyegetett tüdőfűről és a salátaboglárkáról.
A Herbarius Programok közösségi oldalán Lencsés Rita, a népszerű gyógynövénytúrák szakvezetője azt a hírt osztotta meg, hogy a jó idő megérkeztével több értékes gyógynövényt is látott a Bakonyban. A tési domboldalon már a zsenge medvehagymával találkozhatnak a kirándulók: a kedvelt, fokhagymaillatú növény a tavasz ajándéka, mondja a szakértő, hiszen nemcsak értékes csemege és finom fűszernövény, hanem magas ásványianyag- és vitamintartalmának köszönhetően immunerősítő, roboráló hatású, kiválóan alkalmazható salaktalanításhoz, méregtelenítéshez. Frissen salátába, vagy akár pesztó szósznak elkészítve is lehet fogyasztani. 

Az aprócska salátaboglárkát kevesebben ismerik, pedig pont ebben az időben ideális felhasználni a magas C-vitamin-tartalmú növényt, egy maréknyi levelet frissen is elrágcsálhatunk. Aki az „aranysalátából” tényleg salátát készítene inkább, a medvehagyma és a tyúkhúr jól illenek mellé. A tyúkhúr még nem virágzik, és mivel egyszerre jelenik meg a borostyánlevelű veronikafűvel, figyelni kell a gyűjtéskor – sokan kedvelik és fogyasztják emésztésserkentő vagy koleszterincsökkentő hatása miatt, természetes fogyasztószernek tartják. A zamatos turbolya még nagyon kicsike, megdörzsölve könnyű felismerni ánizsillatú aromájáról. Virágzik viszont a pettyegetett tüdőfű, a köptető, hurutoldó, de egyben köhögéscsillapító hatású gyógynövény, amit nemcsak teának lehet fogyasztani, hanem a fentiekhez hasonlóan saláta is készülhet a leveléből. És a kertekben már sokfelé lehet látni az istennők virágát, az ibolyát is – aminek mindegyik részét felhasználhatjuk: például a gyökerét teának, a levelét vajba, túróba, a virágát pedig akár szörpnek elkészítve.

A gyógynövényszakértő azt mondja – mivel még nincsen virágzás – minden esetben figyelni kell a levélszerkezetre a gyűjtéskor, ezzel megelőzhető, hogy valaki tévedésből másik növényt vigyen haza. Akiknek nincs még kellő tapasztalata a témában, vagy akik szeretnék elmélyíteni ismereteiket, új tippeket kapni a felhasználáshoz, azoknak ajánlott lapozgatni, akár a kirándulásokra magukkal vinni A gyógynövények nyomában című könyvet, amiben Lencsés Rita kifejezetten a Fejér megyére jellemző, természetben gyűjthető gyógynövényeket mutatja be. További információ kérhető a 30/296-6480-os telefonszámon vagy a lencsesrita82@gmail.com e-mail címen.

 


Szöveg: Fraller Ildikó

 

 

 

 

 

 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.