Utcakiállítás: forradalmi bajuszok

2021.03.02. 10:58
KÖZLEMÉNY - 2021. március 2. (kedd) 
Megismertetik a járókelőket az 1848–49-es forradalom néhány meghatározó alakjával.    Galéria  
 
 
 
 
 
 
 
A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szabadtéri kiállítás-sorozatának következő „epizódja” március 15-éhez kapcsolódik: a belvárosban felállított tablók fotókkal idézik meg a korábbi évek ünnepeinek hangulatát, és megismertetik a járókelőket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc néhány meghatározó alakjával. A hétfőn nyílt és március végéig látható tárlat meglepetést is tartogat a nézelődőknek.

Székesfehérváron hagyomány, hogy a márciusi nemzeti ünnepen székesfehérvári diákok, néptáncos fiatalok és helyi kulturális műhelyek tagjainak részvételével készült szabadtéri előadással emlékezik a város a történelemfordító napra. Idén a járványhelyzet miatt erre nem lesz lehetőség, ezért a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) a korábbi évek produkcióiról készült fotókkal idézi fel a belvárosban a minden esztendőben sikeres bemutatókat.

A látványos utcai előadások története egy évtizede, 2011-ben kezdődött – a kiállítás az elmúlt öt év produkcióit idézi fel. 2011 és 2014 között Kozáry Ferenc rendezte az előadásokat az ART Kulturális Egyesület „színeiben”. A Vörösmarty Színház művésze 2015-ben – már a Fehérvári Programszervező Kft. felkérésére – A nemzet ébredése címmel készített több helyszínen játszódó darabot Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és Jókai Mór naplóinak felhasználásával. A következő évben Együtt verő szíveink címmel láthattak előadást a fehérváriak a belvárosban: az öt színpadon bemutatott történelmi játék rendezője az SZKKKK művészeti intendánsa, Matuz János volt, aki azóta is írója-rendezője az ünnepi műsoroknak. 2017-ben Őrzők címmel készült az az előadás, amelyben a Bory Jenő Általános Iskola ötödikesei szerepeltek a Városház téren a diákszínjátszók mellett; 2018-ban A forradalom színeit a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanulói mutatták meg; 2019-ben a Vasvári Pál Gimnázium diákjai Márciusi Ifjak címmel „csináltak forradalmat”. (Tavaly a vírusjárvány megakadályozta az Én, Petőfi című darab szabadtéri bemutatóját, ebben az évben az eredetileg színpadra készült darab tévéfilmre írt változatát láthatja majd a közönség március 15-én, hétfőn 18 és 20 órakor a Fehérvár Televízióban.)

A színpadi előadások mellett az elmúlt években – a Fehérvári Programszervező Kft. szervezésében – egyéb programok is várták az ünneplőket: huszárbemutató, ágyúsimogató a Palotavárosban, az ünnephez kapcsolódó kézműves foglalkozások és egész napos József-napi vásár a belvárosban.

A foglalkozások között több alkalommal is szerepelt egy, amelynek ötletgazdája a Terembura Kulturális Egyesület volt: ennek során forradalmi bajuszt készíthettek maguknak a résztvevők. A kiállítás másik részében – alkalmazkodva a lehetőségekhez, a jelenleg érvényes jogszabályokhoz – az ötletet felhasználva ezt a játékot igyekeztek feleleveníteni a szervezők. A tablókon öt, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc meghatározó személyiségéről – Batthyány Lajosról, Deák Ferencről, Kossuth Lajosról, Jókai Mórról és Petőfi Sándorról – olvashatnak rövid ismertetőt és láthatnak képet a járókelők. Ők mindannyian a korban jellegzetes bajuszt viseltek, és egy trükkös tükrös megoldással a játékos kedvű érdeklődő a saját arcára varázsolhatja majd a forradalmi arcszőrzetet.

A kiállítás március végéig látható a Fő utcán és a Városház téren, valamint az intézmény közösségi oldalán.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 


 

További információ:

Benkő-Igaz Krisztina
szakmai vezető
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
+36 70/457-9001
E-mail: igaz.krisztina@fehervariprogram.hu
Honlap: www.fehervariprogram.hu
Facebook: www.facebook.com/fehervariprogram


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.