Még tudatosabb magatartás, minden óvintézkedés betartásával

2021.03.02. 15:09
KÖZLEMÉNY - 2021. március 3. (kedd)
Újabb polgármesteri tájékoztató az aktuális döntésekről, hírekről
 
 
 
 
Az eddigieknél is tudatosabb magatartásra, az óvintézkedések teljes körű betartására szólítja fel a város lakosait dr. Cser-Palkovics András polgármester. A koronavírus-járvány harmadik hullámának ebben a nehéz időszakában a közterület-felügyelők fokozottan fogják ellenőrizni a maszkviselést, illetve az Önkormányzat kéri, hogy a Városi Piacon az ajánlott 12-13 óráig tartó idősávot hagyják meg a 65 éven felülieknek. Több óvodában és bölcsődében kellett rendkívüli szünetet elrendelni, ezért kérik a szülőket, ha megtehetik, az elkövetkező időszakban tartsák otthon kisgyermekeiket. A polgármester a fentiek mellett az oltások beadatásáról, a Fehérvári támogatási program újabb részleteiről és arról is tájékoztat, hogy az egészségügyi ellátórendszerben a március elsejei új szolgálati jogviszonyra történő átállás Székesfehérváron mind az alapellátás, mind a járóbeteg szakellátás, mind a kórházi ellátás tekintetében zavartalanul megtörtént. „Tisztelt Fehérváriak! 


Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy sorsdöntő ez a néhány hét, amelyeket most élünk! A járvány rohamosan felfutó harmadik hullámában még az eddigieknél is tudatosabb magatartásra és az óvintézkedések teljes körű betartására van szükség. Azért is nehéz ez a mostani időszak, mert miközben jelentősen nő a fertőzöttek száma, mellette már a beoltottak száma is fokozatosan emelkedik.
Az aktuális döntésekről, illetve fehérvári hírekről szeretném Önöket az alábbiakban tájékoztatni:


I. A járvány harmadik hulláma

- A járvány ismételt felfutására és a közelmúltban hazánkban is megjelent, az eddiginél jóval veszélyesebb és gyorsabban terjedő vírusmutánsokra tekintettel ismét nyomatékosan kérem a Székesfehérváron korábban bevezetett védelmi intézkedések betartására városunk lakóit! Tudom, hogy régóta élünk korlátok között, de higgyék el, hogy a MASZKVISELÉS, a TÁVOLSÁGTARTÁS, a FERTŐTLENÍTÉS segíthet megakadályozni a vírus terjedését. Felkértem a város jegyzőjét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket, utasítsa a Közterület-felügyeletet a vonatkozó szabályok – különösen a maszkviselésre vonatkozó rendelkezések – betartásának fokozott ellenőrzésére.
- Nyomatékosan kérem azon embertársainkat, akik gyanús tüneteket tapasztalnak magukon, hogy kerüljék a más emberekkel való személyes kapcsolattartást!
- Kiemelten szeretnénk védeni az időseket, így – bár az Önkormányzat csak ajánlást fogalmazhat meg – mindenkit arra kérünk, hogy a 12 és 13 óra közötti idősávot hagyjuk meg a 65 év felettieknek a Városi Piacon. Az üzemeltető Városgondnoksággal közösen azt kérjük, hogy március 15-ig ezt az egy órát mindenki tartsa fenn az időseknek, és a 65 év alatti vásárlók ebben az órában lehetőleg ne látogassák a létesítményt. (A várható bevételkiesés ellentételezésére a kereskedőknek 10 százalék kedvezményt biztosítanának a bérleti díjból.)
- Felkértem az Önkormányzat intézményeinek és gazdasági társaságainak vezetőit, hogy fokozott figyelmet fordítsanak a munkavállalók, a szolgáltatásokat igénybe vevők egészségének védelmére, valamint a szolgáltatások zavartalan biztosítására.
- Sajnos több óvodában és bölcsődében is rendkívüli szünetet kellett elrendelni. A ma az intézményvezetőkkel folytatott egyeztetés alapján arra kérjük a szülőket, hogy aki meg tudja oldani, az az elkövetkező hetekben ne vigye bölcsődébe és óvodába gyermekét. Az óvodába járási kötelezettség alóli felmentést az adott intézmény vezetőjétől lehet kérni.


II. Oltási folyamat

- Székesfehérváron is folyamatosan hívják be a regisztrált lakosokat a koronavírus-járvány elleni vakcina beadására a háziorvosi rendelőkbe. Az Önkormányzat is minden segítséget megad a háziorvosoknak az oltási program gördülékeny bonyolításához. Ezzel a lehetőséggel már többen éltek is. Az oltásra jelentkezőkkel történő kapcsolatfelvételben, valamint az oltáshoz kapcsolódó adminisztrációban nyújtunk segítséget a háziorvosoknak.
- Ilyenkor szükséges egy hozzájáruló nyilatkozat kitöltése is. A háziorvosok jelzése alapján nagy segítség számukra, és jelentősen gördülékenyebben folyhat a munka, ha az oltásra érkezők kitöltve viszik magukkal ezt a dokumentumot. A hozzájáruló nyilatkozatot így a városi honlapról is letölthetővé tettük, hogy aki tudja, az már az oltásra készülve, előzetesen töltse ki és úgy vigye magával. A dokumentum itt elérhető:
https://www.szekesfehervar.hu/_upload/editor/2021/gergo/februar/
_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf
 
- Az egyetlen megoldás továbbra is az oltás, mindenkit kérek, hogy regisztráljon! Ezt a https://vakcinainfo.gov.hu/ 
oldalon tehetik meg.  
- Köszönöm azoknak, akik a fehérvári oltást népszerűsítő program második részében szerepet vállaltak:
https://www.facebook.com/fehervar/posts/3925572654175745. A sorozatot folytatni fogjuk! 


III. Fehérvári támogatási program

- Az elmúlt napokban tovább folytattuk a fehérvári gazdasági mentőcsomaggal kapcsolatos intézkedéseket is. Ahogy ígértem, szakembereinkkel pontosítottuk az utazási irodákat és az előadóművészeket a Tovább-foglalkoztatást Segítő Alapból támogató pályázat feltételeit, így közzé is tudjuk tenni az e két ágazatra vonatkozó kiírást. A pályázatok beadási határideje mindkét esetben 2021. március 22.!
- Az utazásszervező, utazásközvetítő tevékenységet végző gazdasági szereplőknek kiírt pályázat az alábbi linken érhető el:
https://www.szekesfehervar.hu/_upload/editor/2021/Onkormanyzat/
dukumentumok/veszelyhelyzeti_dontesek/129_2021_PM_hatarozat.pdf
 
Letölthető pályázati dokumentáció: https://www.szekesfehervar.hu/aktualis-palyazatok 
- Az előadóművészek számára meghirdetett pályázati felhívás innen tölthető le:
https://www.szekesfehervar.hu/_upload/editor/2021/Onkormanyzat/
dukumentumok/veszelyhelyzeti_dontesek/131_2021_PM_hatarozat.pdf
 
Letölthető pályázati dokumentáció: https://www.szekesfehervar.hu/aktualis-palyazatok 
- Ezzel valamennyi meghirdetett programelem pályázati kiírása megjelent. A beérkezett támogatási kérelmek vizsgálata, valamint a megítélt támogatások folyósítása folyamatosan zajlik.


IV. Aktuális hírek

- Sajnos Székesfehérváron továbbra is magas a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – ez derül ki a 8. heti mérésről nyilvánosságra hozott adatokból:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/1037-2021-8-het-tobb-varosban-ismet-emelkedik-a-koronavirus-koncentracio 
- A tegnapi részletes tájékoztatót követően röviden ismét szeretném rögzíteni, hogy az egészségügyi ellátórendszerben a március elsejei új szolgálati jogviszonyra történő átállás Székesfehérváron mind az alapellátás, mind a járóbeteg szakellátás, mind a kórházi ellátás tekintetében zavartalanul megtörtént. Köszönjük az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó szakemberek felelős hozzáállását!
- A koronavírus elleni védekezésben oroszlánrészt vállaló egészségügyi dolgozók számára új szolgálati konstrukciót határoz meg a rájuk vonatkozó törvény. A törvény értelmében a Humán Szolgáltató Intézet egészségügyi szolgáltatónak minősül, így az átalakulás érinti a HSZI munkavállalóinak jelentős részét is. Ennek részleteiről a városi honlapon olvashatnak cikket: https://www.szekesfehervar.hu/a-human-szolgaltato-intezetet-is-erinti-az-egeszsegugyi-szolgalati-jogviszony-atalakulasa 
- A járványidőszakban a Városgondnokság is nagyon fontos szolgálatot lát el, számos pluszfeladatot vállal fel. Gratulálok Bozai István városgondnoknak, aki a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elismerésében részesült. Az erről szóló cikk a városi honlapon olvasható: https://www.szekesfehervar.hu/elismeres-a-polgari-vedelem-nemzetkozi-vilagnapjan
- A járvány ismételt rohamos terjedésére tekintettel március 15-ig kerültek meghosszabbításra a veszélyhelyzeti intézkedések. Ez sajnos azt is jelenti, hogy csak online formában folytatódhat a nemzeti ünnephez kapcsolódó fehérvári szép hagyomány is, azaz a helyi fiatalok közreműködésével készülő Én, Petőfi című darabot tévéjáték formájában láthatjuk majd március 15-én 18 és 20 órakor a Fehérvár Televízióban. A nemzeti ünnepen nem lesz semmilyen személyes részvétellel zajló megemlékezés, még néma koszorúzás sem lesz szervezett formában, csak önkéntes alapon – az egész nap folyamán bárki elhelyezhet egy szál virágot az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emlékére a fehérvári emlékhelyeken.
- Már látható a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ március 15-éhez kapcsolódó szabadtéri kiállítása. A Belvárosban felállított tablókon fotókkal idézik meg a korábbi évek ünnepeinek hangulatát, és megismertetik a járókelőket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc néhány meghatározó alakjával. A március végéig látható tárlat – az egykori bajuszviseletekhez kapcsolódóan – meglepetést is tartogat a nézelődőknek. 


Nehéz hetek következtek el ismét a járvány elleni védekezésben, továbbra is számítok a fehérváriak felelős magatartására. Hiszem, hogy közös erővel, és ahogy egyre többen kapják meg a védőoltást, meg tudjuk védeni magunkat és szeretteinket a koronavírustól. Ehhez kérem mindenki együttműködését!"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.