Önkormányzati támogatás és köszönet a fehérvári egészségügynek és a bentlakásos szociális intézményekben dolgozóknak

2021.03.30. 14:01
KÖZLEMÉNY - 2021. március 30. (kedd)
 
 
 
A 2021. évi városi költségvetésből az önkormányzat mintegy 65 millió forintot a fehérvári egészségügy, személyenként nettó 50 ezer forint egyszeri juttatást pedig a bentlakásos szociális intézményekben dolgozók részére biztosított. Mindezekről beszámol keddi tájékoztatójában dr. Cser-Palkovics András. A polgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzésben számos aktuális és a húsvéti időszakra vonatkozó információt megoszt az olvasókkal. A fehérvári gazdasági mentőcsomag új eleméről, a kulturális célú közösségi tereket működtető szervezeteknek meghirdetett pályázatról is itt találnak részleteket.  „Tisztelt Fehérváriak!

Elsőként a mai orvosok világnapjához kapcsolódóan szeretném megosztani Önökkel a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola diákjainak videóját. Most, a nevünkben is a fiatalok mondanak köszönetet az egészségügyben dolgozóknak:
https://www.facebook.com/fehervar/posts/4007872835945726 


I. Járványhelyzethez kapcsolódó információk

- A legfrissebb, 12. heti adatok alapján összesen 13 város szennyvízmintájában – köztük Székesfehérváréban – emelkedett kategóriában, kilenc város mintájában pedig a mérsékelt kategóriában van a koronavírus örökítőanyaga. A városunkban vizsgált minták alapján sajnos ismét emelkedő tendenciát mutat a koncentráció.

- A keddi adatok szerint kicsit tovább csökkent az intézményi ügyeletre bevitt kisgyermekek száma: bölcsődében 78-an (a teljes létszám 19,3%-a), óvodában pedig 262-en (a teljes létszám 9%-a) vannak. A járványhelyzet súlyosbodása miatt, valamint az intézmények működőképességének fenntartása és a dolgozók egészségének védelme érdekében továbbra is azt kérjük, hogy csak az vigye be óvodába és bölcsődébe a gyermekét, aki a felügyeletet máshogy nem tudja megoldani.

- Ahogy arról hírt adtunk, dolgozói megbetegedések miatt – ami érinti az intézmény konyháját is – hétfőtől még az ügyeleti ellátás tekintetében is bezárt a Szeder Bölcsőde. Az ügyeletet igénybe vevő szülők gyermekeit a Százszorszép Bölcsőde fogadja, a csoport számára egy külön egységet biztosítva. 

- A kormány döntése értelmében az állam soron kívül biztosítja az oltást – természetesen önkéntes alapon – a tanárok és az óvónők, bölcsődei dolgozók számára. Kérek mindenkit, éljen a lehetőséggel! 

- Folyamatosan zajlik az oltás, a mai napon a beoltottak száma átlépte a 2 milliót!

- Csütörtökön elindult az a honlap, ahol mindenki maga is utána tud nézni, érvényes-e az oltásra történt regisztrációja. Fontos előrelépés ez, ami talán csökkenti az egyébként is leterhelt háziorvosi körzeteket, ahol a rendelések és az oltások is zajlanak.

- Székesfehérvár Önkormányzata nevében mintegy 65 millió forintos támogatás biztosításáról rendelkeztem, amelyet a fehérvári egészségügyi szektor számára biztosítunk. A 2021. évi városi költségvetés terhére, a „Kégl György Program – Egészségügyi feladatok” előirányzat terhére 50 millió forint támogatást adunk a Szent György Kórház részére. Emellett pedig minden felnőtt és gyermek háziorvosi körzetnek 250.000 forint rendkívüli támogatást nyújt az Önkormányzat, ez összesen 14,25 millió forintot tesz ki. Az egészségügyi dolgozóink kitartanak, a város pedig ott van mögöttük anyagi, eszközbeli és morális értelemben is. A mostani támogatások mellett folyamatos kapcsolatban vagyunk a helyi egészségügyi vezetőkkel, hogy jelzésükre, kérésük szerint tudjunk segítséget nyújtani a szektor számára. Jelenleg 19 háziorvosi körzetben biztosítunk segítséget az adminisztrációs feladatok elvégzésére.

- A márciusi fizetésekkel együtt kerül átutalásra az az egyszeri juttatás a fehérvári bentlakásos szociális intézményekben dolgozók számára, amelyet az Önkormányzat biztosít, ezzel is köszönetet mondva áldozatos munkájukért a járványhelyzetben. A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény, Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon, Kríziskezelő Központ munkatársai, azaz 269,5 álláshelyen dolgozó szakember (köztük részmunkaidőben foglalkoztatottak) részesült a nettó 50 ezer forintos jutalomban (a részmunkaidősök esetében az arányosan csökkentett összegben), ami járulékokkal együtt összesen 13,375 millió forintot jelent.

- 760 db antigén gyors tesztet adott át a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság múlt héten a város szociális intézményeinek. A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény 360 db, a Kríziskezelő Központ 200 db, az Alba Bástya Család és Gyermekjóléti Központ 120 db, a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon pedig 80 db tesztet vehetett át. Emellett összesen 60 db izolációs köpenyt is kapott a négy intézmény (Kossuth Zsuzsanna 33 db, Kríziskezelő 15 db, Alba Bástya 8 db, Frim 4 db). Köszönjük a védekezésben kulcsszerepet ellátó szervezetek munkájának segítését! 

- Hétfőtől munkatársai és az utasok egészségének védelme érdekében a Volánbusz felfüggesztette az első ajtós felszállást az autóbuszokon. A fehérvári közösségi közlekedést is érinti az intézkedés, azaz kérem, hogy a jeggyel utazók figyeljenek, és előre vagy elektronikusan váltsanak jegyet. Utóbbit a Közlekedési Mobiljegy Applikáción keresztül tehetik meg, amelyről részletesen az alábbi linken elérhető cikkben olvashatnak: https://www.volanbusz.hu/hu/jegy-es-berlet/mobiljegy

- Ugyancsak a közösségi közlekedést érintő hír, hogy a húsvéti időszakra, valamint a jegypénztárakban a zsúfoltság elkerülésére április 7-én éjfélig meghosszabbította a Volánbusz a helyközi, az Önkormányzat pedig a helyi autóbuszjáratokon a március havi és II. félhavi teljes árú, tanuló és nyugdíjas bérletek érvényességét.

- Példaértékű, hogy egyre bővül a nemes felajánlások és segítő akciók sora városunkban. A fehérvári McDonald’s éttermeket működtető vállalkozás múlt csütörtöktől több héten át biztosít napi kb. 100 adag menüt a Szent György Kórházba. A szállítást a Városgondnokság munkatársai végzik. 

- Továbbra is várjuk az önkéntesek jelentkezését az onkentes@szekesfehervar.hu címen, valamint várjuk az adományokat is a Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapba, amelyekkel a pandémiás időszakban nehéz helyzetbe került szektorokat, az ott dolgozókat tudjuk segíteni. Számlaszám: 12023008-00153647-06000002. 

- Újabb elemmel bővül a fehérvári mentőcsomag: kulturális célú közösségi tereket működtető, a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került székesfehérvári székhellyel vagy telephellyel rendelkező szervezetek működési költségeinek támogatására írtunk ki pályázatot. 10 millió forintos a keret, a pályázatokat április 16-ig várjuk. A részletes kiírás az alábbi linken olvasható:
https://www.szekesfehervar.hu/_upload/editor/2021/Onkormanyzat/
dukumentumok/veszelyhelyzeti_dontesek/193_2021_PM_hatarozat.pdf
 


II. Aktualitások

- Nagypénteken és húsvéthétfőn is a megszokottak szerint szállítja el a Depónia Nonprofit Kft. a lakossági hulladékot. Az önkormányzati szolgáltató azt kéri, hogy mindenki a megszokottak szerint, reggel 6 órára helyezze ki a gyűjtőedényt. Az ünnepi hétvégén a csalai lerakó és a Palotai úti hulladékudvar azonban zárva tart majd.

- 2021. április 26-28. között kerül sor idén az óvodai beiratkozásra Székesfehérváron, amely a járványhelyzet miatt elsősorban online zajlik majd. Azt kérjük, hogy személyesen csak az menjen be az intézményekbe, aki elektronikusan semmiképpen nem tudja ezt intézni. A körzethatárok, illetve az óvodák elérhetőségei – a beiratkozásra vonatkozó további információkkal együtt – elérhetőek a városi honlapon:
https://www.szekesfehervar.hu/aprilis-26-28-kozott-lesz-iden-az-ovodai-beiratkozas-szekesfehervaron 

- Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar is az online térbe költözve tartja a kapcsolatot közönségével. Számos koncertjüket vetítette a helyi televízió, illetve több online, illetve szabadtéri koncertet adtak már a járványhelyzet ideje alatt. Most pedig egy újabb különleges meglepetéssel készülnek: zenedobozt kínálnak a komolyzene rajongóinak. A fából készült dobozka egy pendrive-ot rejt a zenekar egyik premier előtti koncertfelvételével, így a zenedobozok tulajdonosai láthatják, hallhatják először ezeket a hangversenyeket. A dobozokból befolyó bevételt jótékonysági céllal, adományként gyűjti az Albakkord Zenei Alapítvány. Részletek az alábbi linken: https://arso.hu/zenedoboz/ 

- A költészet napjához kapcsolódó pályázatot hirdetett a Vörösmarty Színház a nyugdíjasoknak. A felhívás itt olvasható:
https://www.szekesfehervar.hu/irodalmi-palyazatot-hirdetett-nyugdijasoknak-a-vorosmarty-tarsasag 

- Április 10-én a kézzel készült gyermekjátékokkal kapcsolatban szervez érdekes kiállítást és konferenciát a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. A Szakmák találkozása című eseményt március 27-ről április 10-re halasztották, a járványügyi helyzet függvényében személyesen vagy online tartják meg a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Részletes ismertető:
https://www.szekesfehervar.hu/gyermekjatekok-napja-es-szakmak-talalkozasa-a-fehervari-kezmuvesekkel

- Különleges időszak a húsvétot megelőző napok sora, a böjti időszak végéhez közeledve, a feltámadás és újjászületés ünnepére készülve. A Nagyhét hagyományos programjait is befolyásolja a járványidőszak, így például pénteken elmarad a városi keresztút. A misék rendjéről itt olvashatnak:
https://www.szekesfehervar.hu/olajszenteles-es-utolso-vacsora-emlekmise-lesz-nagycsutortokon-a-varosi-keresztut-elmarad 

- A református, az evangélikus és a baptista gyülekezetek az online térben várják a húsvéti időszakban is a közösségükhöz tartozókat. Ezekről részletesen a www.albaref.hu, https://szekesfehervar.lutheran.hu/, illetve a https://baptistafehervar.hu/ oldalon lehet tájékozódni. 


Köszönöm mindenkinek, aki akár otthonában, akár a város főterén virágelhelyezéssel, mécsesgyújtással csatlakozik a nagyhét keretében ahhoz a kezdeményezéshez, hogy közösségi keretek között is emlékezzünk a világjárvány áldozataira, osztozzunk a szeretteiket elvesztő családok gyászában. Így ismét megteremtjük a gyász és emlékezés közös lehetőségét. Közben pedig kérek mindenkit, hogy fokozottan tartsuk be a járványügyi előírásokat, vigyázzunk egymásra ne csak a hétköznapokon, hanem az ünnepek idején is! 
 

                                                                  dr. Cser-Palkovics András
                                                                              polgármester”
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.