Szeretni sokkal könnyebb…

2021.04.01. 15:25
KÖZLEMÉNY - 2021. április 1. (csütörtök)
 
 
 
 
 
 

Játék, alkotás, öröm, inspiráció, megújulás és állandóság. Három generáció, három nő, akiknek keze alól szebbnél szebb alkotások kerülnek ki.
Az ÖKK Podcast legfrissebb epizódjában Németh Orsi, Tárnok Orsi és Mamuska, azaz Németh Kálmánné Juci néni a beszélgetőtárs. NagyOrsi több mint 30 éve készít saját tervezésű kézműves ékszereket. Bár kisgyermekkorától fogva alkotott, édesanyja nyomdokaiba lépve óvónőként kezdte pályafutását. KisOrsi gyermekként Mamuskától hímezni és varrni tanult, miközben édesanyját figyelve elsajátította az ékszerkészítés alapjait is. Ő ötvös-aranyművesnek tanult és a két Orsi közel tíz éve már együtt tervez és alkot. Ebbe a közös munkába kapcsolódott be a koronavírus-járvány idején Mamuska. Mint a beszélgetés során megtudom, Juci néni óvónőként az ötvenes évek közepén nem kapott állást, így Kalocsáról Herendre került porcelánfestőnek. Rövid időt követően azonban sikerült szakmájában elhelyezkednie, és sok-sok egykori fehérvári óvodás őriz szép emlékeket az örökké tevékeny, a gyermekek felé szeretettel forduló óvónéniről, aki mindenkinek rajzolt királylányt és királyfit, és aki ma is minden nap alkot egy kicsit – a maga kedvtelésére, csak az alkotás öröméért. Három generáció, egy család, akik nevetve, egymás mondatait befejezve mesélnek mindennapjaikról: a webáruházak és a kézművesek egymáshoz csiszolódó kapcsolatáról, a nagymama festőállványáról, a nyúlfestésről és a motivációs ebédről is.

A beszélgetést az ÖKK Fehérvár Podcast felületen lehet meghallgatni!

A Spotify-on kövessék az ÖKK Fehérvárt, hogy a következő részekről se maradjanak le!

A beszélgetés fotói letölthetőek a Galériából.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.