Virtuális tárlatvezetésre hív a Magyar Nemzeti Múzeum

2021.04.01. 15:28
KÖZLEMÉNY - 2021. április 1. (csütörtök) 
A Seuso-kincsek világa tárul fel
 
 
 
 
A Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincs – Pannónia fénye című kiállítása méltán híres, amelyet a pandémiás időszak alatt az érdeklődők egy 3D-s virtuális tárlaton keresztül nézhetnek meg. A fehérvári kiállításon már bemutatott kincsekről április 8-án, csütörtökön 17 órától egy virtuális tárlatvezetés keretében a múzeum munkatársai mesélnek.
 
A Magyar Nemzeti Múzeum ismét házhoz viszi a kultúrát: ezúttal online, virtuális 3D formátumban mutatják be a Seuso kincs – Pannónia fénye című állandó kiállítást.
 
A kiállítás tárgyi anyaga felhívja a figyelmet a kincs birodalmi és pannóniai összefüggéseire, közvetíti a kései Római Birodalom elitjének mentalitását, arisztokratikus életformáját és önmagáról alkotott képét, s azt a folyamatot, amelynek során a korabeli birodalmi elit kereszténnyé lett. A kiállítás a leletegyüttes művészi értéke mellett a római korban képviselt értékével is foglalkozik, azaz segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozícionálja a késő római nemesfém tárgyakat tartalmazó kincsleletek sorában a Seuso-kincset, és hangsúlyozza annak jelentőségét.
 
Aki nem látta a Székesfehérváron is időszaki kiállításon bemutatott leletanyagot, vagy szeretné újra, szakértő vezetéssel megnézni a kincseket, az április 8-án, csütörtökön 17 órakor online látogatást tehet a tárlaton. Úgy járható majd be a kiállítás területe, mintha valóban jelen lennénk a múzeumban, és emellett bemutatófilmek és szöveges információk is segítik a műkincsek, illetve az azokon szereplő ábrázolások mitológiai hátterének megismerését. Néhány leletet olyan aprólékosan és nagy felbontásban digitalizáltak, hogy a 3D technológiának köszönhetően az ünnepi lakomakészlet darabjai szinte kézbe vehetők. Ezeken a 3D modelleken a virtuális tárlat látogatói megcsodálhatják a Seuso-kincs ezüstedényeinek izgalmas formavilágát és az ókori ezüstművesek részletgazdag díszítőművészetét.
 
A program a ZOOM felületen keresztül valósul meg. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ: https://mnm.hu/hu/esemenyek/muzeumi-elet/online-tarlatvezetes-seuso-kincs-pannonia-fenye-c-kiallitasban
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.