A 2021-es költési szezonra fecskefészek kiadó!

2021.04.08. 15:55
KÖZLEMÉNY - 2021. április 8. (csütörtök)
Az idei évben is folytatódik a Fecskebarát Fehérvár Program 
 
 
 
Még 2019-ben indította el a „Fecskebarát Fehérvár Programot” dr. Cser-Palkovics András polgármester kezdeményezésére Székesfehérvár a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen. Azóta több mint 130 kerámia fecskefészek segíti városszerte a hasznos kis madarak fészkelését. A szakemberek ismét akcióba lépnek, és egy újabb helyszínre kerülnek ki fészkek a városban.
 
A magyarországi fecskepopuláció fogyásáról szóló aggasztó hírek hatására 2019-ben indította el a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen a város a Fecskebarát Fehérvár Programot annak érdekében, hogy a városlakók segítségével megóvják a megmaradt fecskeállományt. A program keretében azóta már több mint 130 kerámia fecskefészket helyeztek el a Városgondnokság szakemberei városszerte: fecske „otthon” lett az Öreghegyi Közösségi Ház, a Zentai Úti Általános Iskola, a Püspökkertvárosi Óvoda, a Széna téri iskola és a Fecskepart utca is.
Magyarország mai területén eddig négy fecskefajt figyeltek meg: nagyon ritka a Dél-Európából bekóborló vörhenyes fecske, van a löszfalakban, homokbányákban költő, kistestű, barna alapszínű partifecske. Az emberi településeken azban két fecske él: a falusiasabb környezetet kedvelő füsti fecske, valamint a városi „levegőt” előnyben részesítő molnárfecske Ez a két faj annyira társas hajlamú, hogy fészkük sokszor egymást éri egy-egy nagyobb kolóniában. Mindkét madárfaj védett, eszmei értékük 50.000 Ft.
 
A fecskék az emberek előtt meredek sziklaszirtek, párkányok, kőfalak madarai voltak. Aztán rájöttek, hogy az emberi lakóhelyek, házak, várak, templomok, illetve az egyéb építmények nagyon jó fészkelőhelyek, ráadásul a háziállatok környékén rovarzsákmány is bőven akad. A fecskék a magyar nép kedves madarai: babonák, szólások, közmondások, közismert gyerekversek és mesék, novellák is jelzik, hogy nagyon erősen ragaszkodunk ezekhez a madarakhoz: nincs ez másképp Fehérváron sem, éppen ezért a kismadarak költését és szaporodását elősegítő program az idei évben is folytatódik. Azt is tudni lehet már, hogy a következő „kiadó” ingatlanokat a Városgondnokság szakemberei a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvánnyal közösen a Mura utcában helyezi ki. Amíg erről tudósításunk elkészül, ajánljuk a korábbi összefoglalónkat.
 
Arról, hogy hogyan is néznek ki ezek a kerámia fészkek, hova és miért jó kihelyezni őket, az ÖKK által készített videós anyagot Székesfehérvár Facebook-oldalán, valamint Youtube csatornáján láthatják.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.