János-passió – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában

2021.04.13. 15:08
KÖZLEMÉNY - 2021. április 12. (kedd)
A hangverseny holnaptól elérhető a zenekar Youtube csatornáján 
 
 
 
 
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Ars Oratoria Kamarakórus – a járványhelyzetre tekintettel – online mutatta be J. S. Bach: János-passióját. A Budai úti református templomban rögzített koncert a zenekar Youtube csatornáján is elérhető lesz szerdán 19 órától. Vezényel: Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy.
 
 
Korabeli források szerint Bach öt passiót komponált életében, de az utókor számára csak kettő maradt fenn: az első az 1724-ben bemutatott, majd többször átdolgozott János-passió és az 1727-es Máté-passió. A János-passió szövegét maga Bach állította össze a Szentírásból, a korálok és Brockes passiójának részleteiből. A műben központi jelentőségű János evangélista alakja és szövege, az eseményeket szenvedélyes együttérzéssel, de drámai tömörséggel nyomon követő énekbeszéd. Bach drámai érzékét jelzi, hogy nem az operai teatralitást, a zenei és énekszólamok csillogását helyezte előtérbe, hanem a szöveg tartalmán alapuló mélyről fakadó üzenetre keresett zenei megoldásokat.
 
 
A János evangélista szövegére írott, Jézus szenvedéstörténetét és halálát megjelenítő passió mindenkori felhangzása a maga korában és napjainkban is ünnep a hallgatóság számára, különösen a nagyhéten. A monumentális zenedarab színházi mű és oratórium keveréke, és hatalmas apparátust mozgat meg: a szimfonikus zenekar mellett kórus és szólisták adják elő. Éppen ezért ezzel a művel készült az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Ars Oratoria Kamarakórus az idei húsvétra. A járványhelyzetre tekintettel online, a Fehérvár Televízió adásában láthatták ezt a nézők.
 
 
Április 14-én, szerdán 19 órától a zenekar Youtube csatornáján is elérhető és ingyenesen meghallgatható lesz a hangverseny, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és az Ars Oratoria Kamarakórus közös produkciója, amelyet a Budai úti református templomban rögzítettek.
 
 
Közreműködik: Stefanik Márta – szoprán, Nagy Bernadett – alt, Csapó József – tenor, Najbauer Lóránt és Borka Ákos – basszus. Evangélista: Megyesi Zoltán, Continuo: Szokos Augusztin – orgona, Kárász András – gordonka, Tokodi Gábor – lant. Vezényel: Pad Zoltán, Liszt-díjas karnagy.
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.