A középkori királyi vár erődítményei

2021.04.14. 14:25
KÖZLEMÉNY - 2021. április 14. (szerda)
Magony Imre előadása a Youtube-on
 
 
 
 
 
A Földrajz Éjszakája programhoz kapcsolódott Magony Imre könyvtáros-írónak A középkori királyi vár erődítményei című online előadása. A fehérvári építkezéseket, a város kiépülésének történetét térképek, korabeli városábrázolások segítségével mutatja be a kisfilm, miközben végigkalauzol a Belvárosban még látható emlékek között. Aki kíváncsi, hány millió köbméter vízzel védték veszély esetén a várost a 16. században, vagy melyik jeles történelmi hősünk festette meg az új Budai kaput, a Youtube-on visszanézheti az előadást.  A Vörösmarty Mihály Könyvtár idén először csatlakozott a Földrajz Éjszakája programhoz: az ajánlók, a helyismereti értékekkel foglalkozó, kirándulásra invitáló virtuális tartalmak mellett online előadásokat is kínáltak a könyvtár Youtube-csatornáján. Magony Imre könyvtáros-író A középkori királyi vár erődítményeit mutatta be.

Az előadás a jól ismert belvárosi várfaltól indul, majd a képsorok térképek és városábrázolások segítségével mutatják be a történelmi Székesfehérvár földrajzi környezetét, erődítését.  A középkori Fehérvár egy földnyelven kezdett felépülni, amit mocsárvilág vett körül; majd a vizenyős területek visszaszorultak, a város növekedni kezdett. Hogy hol is volt az Ingovány nevű falu? Hol született valójában Szent Imre herceg? Melyik királyunk nevéhez fűződik a régi vár lebontatása, és vajon ki építtette a Budai kaput biztosító rondellát? Hány millió köbméter vizet tudtak Fehérvár környékére ereszteni a várárokba veszély esetén a 16. században? Melyik ismert történelmi hősünk készítette azt a vízfestményt, amelyiken az új Budai kapu is látható? A kisfilm ezenkívül számos érdekes kérdésre ad választ, és végigkalauzolja a nézőket a Belvárosban látható emlékek között.

Az előadást a https://www.youtube.com/watch?v=V2mYK50YJdc oldalon lehet megnézni.

 


                                 

Szöveg: Fraller Ildikó
 

 

  

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.