Nagy az érdeklődés a könyvtári szolgáltatások iránt

2021.04.15. 13:43
KÖZLEMÉNY - 2021. április 15. (csütörtök)
 
 
 
 
 
 

15 könyvcsomaggal, mintegy 150 könyvvel indult ismét útjára csütörtökön a házhozszállítás, és a nyitásra már többen is megérkeztek a telefonon vagy email-ben kért könyvekért a Vörösmarty Mihály Könyvtár Központi Könyvtárához csütörtökön délelőtt. Mint azt Baráth Katalin olvasószolgálati osztályvezetőtől megtudtuk, az ablakok újranyitásának első napján közel hatszáz könyvet kölcsönöztek.

- Egy hónapnyi zárvatartást követően, a járványhelyzethez alkalmazkodva újraindult a kölcsönzés a központi könyvtárban és a város hat pontján, a tagkönyvtárakban. Milyen volt a részleges újranyitás első napja?
- Ez a mostani nyitás megint meggyőzött bennünket arról, hogy nagy szükség van a könyvtárra. Már kedden nagyon nagy volt a roham: egyetlen nap alatt hatszáz könyvet vettünk vissza az olvasóktól, és közel ennyit kölcsönöztek ki.  A járvány első időszakában indítottuk el a „Könyvet házhoz” szolgáltatást, amelyet novemberben folytattunk, és az érdeklődés azóta is töretlen: ma, az első házhozszállítás alkalmával 15 olvasónkhoz 150 könyvvel indult el a könyvtári autó. Népszerű az ablakos kölcsönzés is. Érdekes volt megtapasztalni, hogy az Olvasóink szívesebben veszik igénybe ez utóbbi szolgálatatást, eljönnek a könyvekért, kimozdulnak otthonról, örömmel üdvözlik egymást a kollégáinkkal.
- Milyen feltételekkel lehet most könyvet kölcsönözni
- A központi könyvtárból és valamennyi tagintézményből telefonon vagy levélben elküldött kérésekre összeállítjuk a könyvcsomagot, amelyet az olvasók előre egyeztetett időpontban vehetnek át. Az idősebbek szívesebben telefonálnak, emailt írnak, míg a fiatalabbak az online katalógusban is foglalnak.
Ha valaki nem egy bizonyos könyvet keres, de szeretne olvasni, neki is tudnak segíteni?
-  Igen, sokan keresnek bennünket olyan kéréssel, hogy ajánljunk könyveket. Segítséget jelent, ha a témát, az érdeklődési kört meghatározzák. Ekkor a kollégáink az adott témakörben kiválasztanak 8-10 könyvet, amelyet aztán összevetnek az olvasó kölcsönzési naplójával, hogy olvasta-e már, ha még nem, akkor oda is készítjük a csomagba. Az előzetesen egyeztetett időpontban – a jelenlegi járványügyi szabályozások betartása mellett – kapják kézhez az olvasnivalót. Olvasóink nagyon fegyelmezettek, vigyáznak magukra és ránk is egyaránt.
- A beiratkozásokkal kapcsolatban mi a tudnivaló?
- Megnőtt a kölcsönzések száma, és rengeteg az érdeklődő. A beiratkozásra januártól már lehetőség van online, a régi olvasóknak pedig automatikusan meghosszabbítottuk az olvasójegyeiket. A magas kölcsönzési szám is azt mutatja, hogy szívesen olvasnak az emberek. Kikapcsolódást, szórakozást jelent számukra, hogy egy kicsit elfelejtsék a napi gondokat.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár honlapján, a https://www.vmk.hu/ oldalon a kölcsönzési feltételek mellett pontosan informál a központi könyvtár és a hat tagkönyvtár nyitvatartási idejéről. Emellett könyv- és filmajánlókat, érdekes cikkeket találhatnak, és számos kvíz és online tárlat is várja az érdeklődőket. Közösségi oldalaikon (Facebook, Instagram) minden napra tartogatnak valami különlegességet.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.